НОВИНИ

Защо нидерландско семейство избра да живее в българско село в Северозападна България?

Хари и Адри са влюбени в природата ни и не спират да обикалят, за да опознаят всяко кътче от родината ни

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 24.01.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Холандци са избрали Северозападна България за свой дом. Живеят във врачанското село Чирен от повече от година. Влюбени са в природата ни и не спират да обикалят, за да опознаят всяко кътче от родината ни. Разбират се трудно с хората около тях, но упорито учат български дума по дума.

От Нидерландия до село Чирен - България пленява чужденците с природата си. Всичко започва преди повече от година, когато Хари и Адриана отново тръгват на път с кемпера си в търсене на красиви кътчета.

"На запад валеше и решихме да отидем на изток, където винаги е слънчево и така минахме през всички страни, Сърбия и след много проблеми на границата се озовахме в България и отидохме в монтанското село Станево", разказва Хари Ферхаген.

Влюбват се в природата и хората, въпреки че нидерландските медии не споменават България с добро, разказва Хари. Това, което знаели за страната ни е, че тук стават много грабежи.

"Но след няколко дни разбрахме, че това не е така. Хората в България са едни от най-добрите в Европа. Наш приятел разбра, че тук ни харесва и ни насочи за тази къща в Чирен, градината беше като джунгла, но веднага се влюбихме, особено когато ни казаха цената - 5000 лв. За тези пари не можете да си купите нищо в Холандия и си помислихме, че това може да бъде нашият летен дом", допълни Хари.

След известно време обаче къщата в Чирен се превръща в техния постоянен дом.

"Емигрирахме и сега започваме да живеем, това е красива страна с красиви хора, обичам да ловя риба, живеем близо до Дунав, което е идеално. Можем да обикаляме с кемпера из цяла България. Тук в Северозапада е тихо, няма много хора, спокойно и много красиво място. Ходихме до Родопите, абсолютна красота", коментира още Хари Ферхаген.

Хората в Чирен приемат новите жители много добре и им помагат с каквото могат. Трудно се разбират помежду си, но холандското семейство учи български думи всеки ден и с любопитство опознава историята, традициите и обичаите ни.

"Имаме много добър кмет, който си върши добре работата, което за нас е изненада", добавя Хари.

"Заживяха тук, на Никулден се нанесоха, с цел да е на празничен ден. Много им харесва нашето село, дори присъстваха на новогодишната нощ на площада с песни, танци и хора. Нашите съселяни ги приемат добронамерено, помагат с каквото могат. Хубаво е да обменим опит с техните традиции, ние да им покажем нашите обичаи", заяви Силвия Христова, кмет на село Чирен.

Животът в Холандия е много по-различен от този в България, разказва още Хари.

"България изостава с около 40 години, но запомнете това не е лошо, никой не ви наблюдава и казва какво и как да правите 24 часа, седем дни в седмицата. Ние имаме дигитални пари, дигитална самоличност. Това харесвам тук в България, че не ви следят през цялото време. Най-лошото нещо в България са пътищата, най-вече пътят Лом - Ковачица - Станево, чупят се колите, никой нищо не прави и българите казват "Няма как" и това е", разказва още Хари.

Поглеждайки се отстрани - през погледа на хора като семейство Ферхаген – и ние можем да видим ясно и предимствата, и недостатъците си. И кой знае – един ден това "Няма как" може да се превърне в "Има как".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лора Христова остана на косъм от медал в индивидуалния старт на европейското по биатлон
Лора Христова остана на косъм от медал в индивидуалния старт на европейското по биатлон
Илко Гетов: Предприети са стъпки за освобождаването на директора на "Пирогов"
Илко Гетов: Предприети са стъпки за освобождаването на директора на "Пирогов"