НОВИНИ

Няма огнище на COVID-19 в Панагюрище. Тестват 70 деца и персонал от детска градина

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 22.06.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Няма огнище на COVID-19 в Община Панагюрище, настоя в Сутрешния блок на БНТ кметът Никола Белишки.

Днес започва тестването на 70 деца и персонал от местната детска градина "Пролет", след като миналата седмица цяла група от забавачката бе поставена под карантина, заради потвърден случай на коронавируса при 4-годишно момиченце.

Днес трябва да отвори и гишето за лични документи в общината, където също миналата седмица бе констатиран случай на болестта при служителка.

"Между двата случая няма абсолютно никаква връзка, тъй като при единия се отнася за детенце, което е в първа група на детската градина. Неговите близки и родители са имали контакти с хора от Нова Загора. А вторият случая е вследствие на проведено обучение в Областната дирекция на полицията в Пазарджик, на служители от паспортна служба. Две от стажантките са присъствали на това обучение и едната се е почувствала зле, с висока температура. Направен й е веднага PCR тест, пробата е положителна, на другата служителка е отрицателна, затова не можем да говорим за никаква връзка между тези два случая", категоричен бе кметът Белишки.

Той допълни, че общината прилага всички противоепидемични мерки, предписани от здравния министър Кирил Ананиев.

"В момента имаме предписание от РЗИ – цялата група е поставена под карантина за 14 дни. Направена е пълна дезинфекция на сградата на детската градина и занятията си продължават нормално за останалите дечица", настоя той.

Градоначалникът обяви, че при желание от страна на родителите, всяко едно от децата, които посещават не само групата, а цялата детска градина, могат да бъдат тествани по PCR метода, като разходите за цялата процедура ще бъдат поети от общината.

Жителите на общината пък могат да се тестват срещу 60 лева, а не 120 каквато е цената, но в Общинската болница в града, заключи Никола Белишки.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия в Китай – 8 удавени деца, опитвали се да спасят приятел
Трагедия в Китай – 8 удавени деца, опитвали се да спасят приятел
200 души от блокирания кв. "Изток" в Кюстендил ще берат череши
200 души от блокирания кв. "Изток" в Кюстендил ще берат череши