НОВИНИ

Вучич след победата в изборите: Ще покажем, че можем да работим по-силно по нашия европейски път

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 22.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви историческа победа на своята партия на парламентарните избори, проведени вчера. Част от опозицията бойкотира вота и съобщи за множество нередности в изборния ден.

Управляващата Сръбска прогресивна партия печели убедително с над 63 процента от гласовете. Президентът Александър Вучич подчерта, че партията е получила подкрепата на повече от 2 милиона гласоподаватели - по думите му, най-голямото доверие в историята.

Според предварителните резултати партията на Вучич ще има около 180 народни представители в 250-местния парламент. С далеч по-скромни резултати на втора и трета позиция са Социалистическата партия на Ивица Дачич и Сръбският патриотичен съюз на Александър Шапич.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Ще съставим правителство, което ще вземе ключови решения с широк консенсус и подкрепа, която получихме на изборите. Ще покажем, че можем да работим по-силно, по-бързо и с повече енергия по нашия европейски път, включвайки повече реформи. Няма да забравим и нашите приятели, които ни подкрепиха по време на пандемията и всеки път, когато териториалната ни цялост е била в опасност".

Избирателната активност е била около 45 процента, а част от опозицията бойкотира вота.

Драган Джилас, лидер на Алианса за Сърбия: "Бойкотът изпълни смисъла си и разкри режима - днес всички можаха да видят как изглежда Сърбия: заплахи към гласоподавателите, купуване на гласове, фалшифициране, лица, гласуващи по няколко пъти".

В новия сръбски парламент влизат общо шест политически формации, включително представляващи етническите малцинства в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу реформата в престижен унгарски университет
Протести срещу реформата в престижен унгарски университет
33 са положителните проби за коронавирус в страната
33 са положителните проби за коронавирус в страната