НОВИНИ

Няма проблеми с язовирите и реките в Пловдивска област

проблеми язовирите реките пловдивска област
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:19, 11.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдивска област към момента няма проблеми с язовирите и реките, предвид усложнената метеорологична обстановка и продължаващите валежи от дъжд, съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че ситуацията се следи и е изпратено писмо до кметовете и ОД "Земеделие" за завишено внимание и засилен контрол на язовирите, които управляват, реките и дигите, както и за речните участъци, хидротехническите съоръжения, отводнителни канали и други защитни съоръжения, намиращи се на тяхна територия.

В момента язовирите на Напоителни системи - Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора на река Сушица, имат големи свободни обеми и няма риск от преливане.

В язовир Въча има около 18 млн. кубични метра свободен обем (8-9%), язовир Кричим - 1 млн. кубични метра и язовир Цанков камък - около 10 млн. кубични метра. Динамиката се наблюдава и при необходимост може да се освободят контролирано и енергийно необработени водни количества, но за момента няма такива предпоставки.

Кметовете на общини Кричим, Стамболийски и Родопи са уведомени да следят със завишено внимание река Въча, при преминаване на водни количества, контролирано освобождавани от каскада Доспат - Въча.

"Създадена е организация за получаване на постоянна информация при наличие на усложнена метеорологична обстановка, с цел предприемане на действия и мерки за недопускане и възникване на критични и бедствени ситуации", коментира инж. Митко Стойчев от Областна администрация.

По думите му засилен контрол трябва да се осъществи върху язовирите, които са потенциално опасни, като се приложи Методиката за управление на малки язовири.

"При необходимост, чрез контролирано изпускане на води, в същите да се обезпечат достатъчни свободни обеми за погасяване на завишения приток на вода и недопускане неконтролируемо преливане на водни маси. Особено внимание и контрол трябва да се осъществи върху язовири, които не са в добро техническо състояние", допълни инж. Стойчев.

Към момента в Областно пътно управление няма информация за активизирали се свлачища по републиканската пътна мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с нов опит да привлече национал
Левски с нов опит да привлече национал
Кампания помага на деца от Видинско да учат в електронна среда
Кампания помага на деца от Видинско да учат в електронна среда