Няма свободни легла в ковид отделението в Карлово

от БНТ
08:06, 12.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В Карлово и Сопот също отчитат ръст на заболелите от COVID-19. Ситуацията там е най-сериозна от област Пловдив.

Днес се очаква да има затягане на мерките в Карловско. Ще пристигнат мобилни екипи, които да започнат ваксиниране на хората, които са трудноподвижни и не могат да отидат до общопрактикуващите лекари.

Зам.-кметът на община Карлово Антон Минев заяви пред БНТ, че има повишаване на заболеваемостта в общините Карлово и Сопот. По тази причина в многопрофилната болница в Карлово е увеличен капацитетът на ковид отделението от 40 на 47 и то вече е пълно. В момента няма свободни легла.

В момента се отчита, че заболелите и преминалите през ковид кабинет в началото на март са толкова, колкото са били през февруари и много повече от януари, посочи той.

Антон Минев заяви още, че днес в 9.30 ч. ще бъде свикан Общинският кризисен щаб и ще бъде разгледано предложение за затягане на мерките, свързани с масови мероприятия на територията на общината. Ще бъде предложено те да бъдат отменени.

Той предположи, че ще се вземе решение за носене на маски на открито.

От понеделник училищата ще бъдат посещавани само от учениците от първи до четвърти клас. Що се отнася до детските градини - днес ще се прецени дали те ще работят.

Мобилният екип, който пристига днес, ще осъществи ваксинация на територията на едно от промишлените предприятия в града, след това и в две населени места на територията на общината - Ганово и Христо Даново. Този екип ще ваксинира трудноподвижни хора и такива, които нямат общопрактикуващ лекар, посочи той.

Управителят на Медицинския център I д-р Атанас Юнаков съобщи, че имунизацията на територията на общините Карлово и Сопот е започнала на 11 февруари, като до този момент са направени 500 имунизации и реимунизации.

Той заяви, че жителите на общината са 60 000 души, и ако 10% от тях желаят да бъдат имунизирани - това са 12 000 души, които няма как да бъдат обслужени от двамата лекари и две от общо четирите сестри.

По думите му ваксините са достатъчно. Има проблем с това, че хората не са уведомени, че те са само на "Астра Зенека".

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Срив в системата на митниците спря тировете през ГКПП "Гюешево"
Срив в системата на митниците спря тировете през ГКПП "Гюешево"
Ваня Кастрева: На този етап няма да има промяна за матурите и удължаване на учебната година
Ваня Кастрева: На този етап няма да има промяна за матурите и удължаване на учебната година