Личен лекар: Методиката за ваксините е объркана, пациентите искат да се имунизират при нас

от БНТ
07:26, 12.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Личните лекари в Кюстендилско алармират за огромен недостиг на ваксини в региона, заради което не могат да имунизират пациенти, записали се преди месеци.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в областта са изпратили писмо до здравния министър, за да изразят недоволството си.

В област Кюстендил до началото на седмицата са получени едва 850 флакона, средно на един личен лекар се пада по един флакон с 10 дози.

Това е крайно недостатъчно, категорична е д-р Силвия Стефанова, при която са записани близо 200 пациенти. Те чакат повече от два месеца, за да получат доза от ваксината.

Много трудно избирам кого да имунизирам. Най-важното е за тези, които са най-застрашени, много е трудно. Освен това, ние разполагаме само с един вид ваксина и някои пациенти се отказват, допълни д-р Стефанова.

Ние чакаме и звъним всеки ден за 10 дози, а накрая идват мобилни екипи и ваксинират 600 човека. Това беше поводът да напишем писмо до здравния министър и да потърсим помощ това положение да се промени, обясни д-р Стефанова.

Според нея е объркана методиката за разпределяне на ваксините. Моите пациенти искат да се ваксинират при мен и колегите ми, защото ни познават, а не да се редят по два часа на опашки, допълни общопрактикуващият лекар.

Вижте повече в прякото включване на Антония Сукалинска

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
С около 5 лв. ще поскъпне техническият преглед на колите след новото изискване за чип
С около 5 лв. ще поскъпне техническият преглед на колите след новото изискване за чип
При какви мерки ще се проведе фестивалът "Кукерландия" в Ямбол
При какви мерки ще се проведе фестивалът "Кукерландия" в Ямбол