НОВИНИ

При изпуснат час или отказ от имунизация с дадена ваксина е нужна нова регистрация в системата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:23, 11.03.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Започна ваксинирането на записалите се през електронния регистър граждани. Това означава, че от днес вече не важат така наречените "зелени коридори", поне както ги познавахме досега. "Зелените коридори" вече са само за хора, предварително записали се в системата. Част от тях обаче се отказват, защото при записването са избрали РНК-ваксина, която към момента не е налична.

70 000 са се записали в електронния регистър. 30 000 са тези само от столицата. Основният проблем е, че когато системата стартира, тогава бяха обявени налични няколко ваксини и хората тогава са направили своя избор, но след това стана ясно, че наличната ваксина е само "Астра Зенека".

Във ВМА днес са се записали 275 души за ваксинация, но до края на деня не се знае колко ще се откажат. Тези, които са се отказали, или са изпуснали часа си обаче ще трябва да си направят нова регистрация в системата. Но до 31 март почти всички часове са пълни. На самия 31 март има няколко часове за записване в РЗИ, а на 29 и 30 март има останали няколко часове в "Пирогов", но не в медицинския център, а близо до директорските кабинети, където хората избягват да ходят, защото може по коридорите да се срещнат с хора, болни от COVID-19.

Вече ваксинационните пунктове работят само за хора с предварително записан в системата час. В "Пирогов" пунктовете са общо 5 - 4 са в медицинския център и един в зоната на директорите. Записаните часове са в интервала от 8.00 до 17.00 ч. Саня Обретенова е от първите ваксинирани, искала РНК ваксина, но няма да отлага повече.

БНТ: Като се записвахте какви имаше в сайта?

"Имаше всичко и "Модерна", и РНК , аз избрах РНК, но това ми предложиха и аз реших, че е по-добре да се ваксинирам", каза Саня.

И по-младите също направиха такъв избор, защото не им се чакаше повече за предпочитаната от тях ваксина.

Пред "Пирогов" имаше и хора, които искаха да се ваксинират, без да имат записан час.

В 11 ДКЦ за деня са се записали 36 човека. Една от тях е Златка Драганова. Няма предпочитания за ваксина, само иска да си върне стария живот.

"Непрекъснато съм си била вкъщи, от време на време до магазина само", разказа Златка.

"Всичко върви по план. За пациентите, които са се записали за различна от "Астра Зенека", вече имаме трима отказали се", заяви управителят на 11 ДКЦ Татяна Евтимова.

Точно защото не липсват отказали се, тази сутрин и пред ВМА и пред "Пирогов" имаше хора, които питаха дали могат да се ваксинират на мястото на някой, който е размислил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо си тръгва от Ювентус, "бианконерите" с кардинални промени
Кристиано Роналдо си тръгва от Ювентус, "бианконерите" с кардинални промени
Хаос в болничните заведения във Варна: Хората за реимунизация не знаят, че имат час
Хаос в болничните заведения във Варна: Хората за реимунизация не знаят, че имат час