НОВИНИ

Руши се галерията в Силистра

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 11.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Художествената галерия в Силистра се нуждае от спешен ремонт. Части от мазилката на 130-годишната сграда падат, покривът тече, има увредени картини. За реновиране на сградата са предвидени един милион и половина лева. Ремонтът обаче е сложен и досега фирмите изпълнители се отказвали да го изпълнят.

Фасадата на Художествената галерия в Силистра се руши от години, а на тавана десетки пластмасови бутилки събират водата след всеки дъжд.

"Започна да пада декоративно-скулптурната украса, свлякоха се кулите", каза Йордан Колев, директор на Художествена галерия - Силистра.

Сградата се нуждае и от климатизация, за да бъдат съхранени над 1600 произведения на изкуството.

"Зимно време в галерията е много студено, прониква влага, рамките се измятат, картините се лющят", заяви Йордан Колев.

По трансграничен проект са осигурени средства за ремонт на сградата. Въпреки подписания договор, избраната фирма изпълнител се отказва заради сложната и фина работа.

"Необходим е доста занаятчийски труд, който той не е успял да предвиди и следва възлагането на втория избран изпълнител", каза Мирослав Тодоров, зам.-кмет на община Силистра.

Той трябва да ремонтира покрива, да подмени дограмата да възстанови части от фасадата.

"Дейностите са заложени от проектантите, те са изготвили количествено-стойностната сметка, професионалисти, доказали се във времето. Те залагат предимно на щадящи демонтажи, занаятчийски труд. Всеки един от елементите е проучен и в частност покривът, който е основен акцент в ремонта на сградата", заяви Мирослав Тодоров.

Очаква се ремонтът да започне в близките седмици и сградата, която повече от век пази духа на силистренци, отново да покаже целия си блясък.

Текст: Александър Леви

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетино разкри какво е казал на играчите си на почивката
Почетино разкри какво е казал на играчите си на почивката
За първи път от 16 години Меси и Роналдо няма да играят в 1/4 финалите на Шампионската лига
За първи път от 16 години Меси и Роналдо няма да играят в 1/4 финалите на Шампионската лига