НОВИНИ

Собственици на фитнеси и молове протестират срещу новите мерки

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 11.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Протести заради въведените допълнителни мерки в няколко области в страната. В Благоевград спортисти, собственици на спортни зали и жители се обявиха срещу затварянето на фитнесите за 14 дни. Работещи в молове и собственици на езикови школи пък се събраха в Плевен, за да изкажат недоволството си от новите забрани.

Георги Георгиев е шампион по културизъм и фитнес инструктор. В момента се подготвя за участие в балканско и европейско първенство.

"След като се затворят залите аз няма да мога са тренирам. При положение, че години наред тренирам по 2, по 3 пъти на ден и сега трябва да остана в къщи, това ще окаже много силно влияние върху мен", сподели Георги.

Протестиращите твърдят, че няма основание фитнесите да се затварят, а хората, които ги посещават, са отговорни и спазват мерките за безопасност.

"Човек, който тренира всеки ден, има нужда от физическо натоварване с тежести и с машини, които са само във фитнес залите. За нас е изключително нелепа ситуацията, в която ни поставят в момента", разказа Зоя.

Председателят на Областния щаб за борба с коронавируса в Благоевград Бисер Михайлов каза, че подкрепя протестиращите.

"Трябва да намерим консенсус по отношение на този баланс - фитнесите да работят, но и да се ограничи заболеваемостта в областта", заяви той.

По-строги мерки в Плевен от 15 до 26 март

Преди обяд на протест срещу новите ограничителни мерки излязоха и хора от Плевен. Те настояват заповедите за затваряне на моловете, фитнесите и езиковите школи да се преразгледат.

"Сами можете да си представите колко стока е това, която трябва да се изхвърли за десетки хиляди левове, колко безработни ще трябва да оставим на улицата, тъй като когато местно РЗИ затваря бизнеса, не се дават абсолютно никакви компенсации", заяви Огнян Георгиев, който е собственик на заведение в мол.

"И ние, частните занимални, които предлагаме много по-модерни, много по-добри условия, по силата на тази заповед сме затворени, което е смущаващото в случая", коментира Преслав Гайдарски.

Директорът на РЗИ-Плевен не пожела да се срещне с хората, които казаха, че ще продължат да протестират, докато искането им не се изпълни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос в болничните заведения във Варна: Хората за реимунизация не знаят, че имат час
Хаос в болничните заведения във Варна: Хората за реимунизация не знаят, че имат час
Европейските заповеди за арест, издавани у нас, са невалидни - реши съдът на ЕС
Европейските заповеди за арест, издавани у нас, са невалидни - реши съдът на ЕС