НОВИНИ

Няма замърсяване на въздуха в София, според новата мобилна екостанция

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 11.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Екология
Слушай новината

Започнаха тестовете на нова мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха в столицата. Новата станция ще бъде тествана за 72 часа в квартал "Павлово". Директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столична община Теодора Полимерова обясни, че това е мобилна лаборатория за измерване качеството на въздуха. Предимството ѝ е, че може да бъде поставена в различни части на града. Необходимо е да е осигурено електрическо захранване.

Изградена е на базата на инженерингов проект, приет и одобрен от Общината. Представлява микробус Euro 6 с подсилен под и таван, климатизиран, с монтирани специални анализатори за ФПЧ 10 и за ФПЧ 2,5, които са американски инструменти. Инсталирани са и анализатори за азотен оксид и серен диоксид и др., обясни Полимерова.

Вторият тест ще бъде проведен в квартал Панчарево.

Тестовете са с цел да се прецени функционалността на системата, да се тестват апаратите и апаратурата дали измерват правилно, каза още тя.

Станцията ще бъде допълнителен източник на информация за Столична община, който ще допълни анализите и подпомогне решенията, които се взимат. Редовната работа на станцията ще започне от март месец.

В момента не е отчетено замърсяване на въздуха, заяви Теодора Полимерова.

Инспекторите на Столичен инспекторат извършват редовни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. От началото на месеца са направени над 93 проверки, съставени са 8 акта на физически лица, както и 8 акта на юридически лица.

Правят се проверки и за неправилно паркирани автомобили.

Мерките за контрол на Столична община за качеството на въздуха са постоянни, те ще продължат и в новия период, те се надграждат и допълват, отбеляза Полимерова.

Репортер: Стела Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пазарджик се налага да работи и второ Ковид отделение
В Пазарджик се налага да работи и второ Ковид отделение
Огромен ров под колоните на магистрала "Струма" край Мало Бучино (СНИМКИ)
Огромен ров под колоните на магистрала "Струма" край Мало Бучино (СНИМКИ)