НОВИНИ

Няма затворени заведения в Благоевградско, има санкционирани за неспазване на мерките

затворени заведения благоевградско санкционирани неспазване мерките
bnt avatar logo
от БНТ
16:12, 19.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални

Към момента няма затворено заведение в област Благоевград. Има алгоритъм, при който се стига до затваряне при системни нарушения. Санкционирани обаче има. Това заяви пред медиите областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Михайлов заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов направиха проверка на лечебните заведения в областта за готовността им да се справят с COVID епидемията.

Областният управител на Благоевград заяви, че с кметовете на 14-те общини са взели изключително важно решение - да се създадат допълнителни екипи от общините с делегирани правомощия да извършват проверки за спазване на мерките.

Големите тържества в Благоевград се ограничават в следващите 14 дни

Освен проверките, които извършват екипите на РЗИ с полицията, е имало засилени проверки за изминалите почивни дни на територията на цялата област. Проверяват се всички места, където е необходимо спазването на противоепидемични мерки, най-вече носене на маски.

Проверяват се всички обекти с обществено значение, обществен транспорт, детски градини, домове за социални услуги. "Очакванията са в рамките на две седмици да постигнем понижаване на броя на заболелите", заяви Михайлов.

По думите му засега не се налага минаване на учениците към онлайн обучение.

"В област Благоевград има разписан алгоритъм от Министерството на образованието кога се минава към онлайн обучение и това са 15% заболели в училище. Ние все още сме много далеч от тези стойности. Но контролът е много засилен", каза той.

Областният управител се обърна към директорите на училищата стриктно да спазват мерките, защото е важно учениците да продължат нормалния си ритъм на обучение.

Стана ясно още, че мерките като задължително носене на маски навън и затваряне на заведения, и цели области е крайна за момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поддръжник на Ево Моралес печели президентските избори в Боливия
Поддръжник на Ево Моралес печели президентските избори в Боливия
Засилват контрола за спазване на мерките в Пловдив
Засилват контрола за спазване на мерките в Пловдив