НОВИНИ

Обамеянг донесе Фа Къп на Арсенал след страхотна битка с Челси

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:03, 01.08.2020
Чете се за: 02:21 мин.
Футбол
обамеянг донесе къп арсенал страхотна битка челси

Двата тима предложиха изключително равностоен двубой, който бе решен от индивидуалната класа на капитана на Арсенал – Пиер-Емерик Обамеянг.

"Сините" започнаха по-устремено срещата и още в началото Мейсън Маунт отправи хубав изстрел, но Емилиано Мартинес изби в корнер

Само две минути по-късно чудесна триходова комбинация между Маунт, Оливие Жиру и Кристиан Пулишич позволи на последния да открие резултата след хубав изстрел.

Играчите на Лампард продължиха по-настървено и в 10-та минута Мартинес отново трябваше да се намесва след изстрел на Пулишич.

Последваха минути, в които Арсенал беше по-активният отбор, но не успяваше да стигне до нещо по-опасно.

Така се стигна до 25-та минута, когато Никола Пепе вкара топката във вратата на Челси, но попадението не бе зачетено след като при нападението Ейнсли Мейтлънд-Найлс бе в положение на засада и игра с топката.

Две минути по-късно топчиите все пак изравниха чрез Пиер-Емерик Обамеянг.Габонецът бе повален в наказателното поле от Сезар Азпиликуета и не сбърка от бялата точка, за да възстанови паритета на „Уембли“. При нарушението обаче останаха сериозни съмнения дали то е вътре в наказателното поле.

Малко по-късно Челси трябваше да понесе нов удар, тъй като техния капитан Азпиликуета бе принуден да напусне поради травма.

Това. като че ли, разколеба „сините“, които допуснаха някои неточности в отбрана, от които обаче Арсенал не се възползва.

Така двата тима се оттеглиха на почивката при резултат 1:1

През второто полувреме малшансът за Челси продължи. Техният голмайстор Кристиан Пулишич получи разтежение и бе принудително заменен от Педро.

Последваха силни периоди и за единия и другия отбор, без да се стига до опасни ситуации пред една от двете врати.

Така се стигна до 67-та минута, когато Хектор Бейерин навлезе дълбоко в половината на Челси, но топката му бе избита, пожертвователно, от Андреас Кристеснесен. За нещастие на датчанина, кълбото попадна у Никола Пепе, който от своя страна намери Обамеянг. Габонецът преодоля бранител в синьо и с елегантен прехвърлящ удар матира Вили Кабайеро за 2:1.

Кошмарът за Челси стана пълен само 5 минути по-късно. Матео Ковачич получи втори жълт картон при едно спорно единоборство с Гранит Джака и остави своя отбор с 10 човека.

В 80-та минута имаше още един спорен момент в двубоя. Вратарят на "артилеристите", Емилиано Мартинес, на пръв поглед улови топката извън наказателното си поле. Главният съдия, Антъни Тейлър обаче прецени, че аржентинецът не е нарушил правилата и даде знак играта да продължи.

Останали с човек по-малко, футболистите на Франк Лампард направиха опит да се върнат в двубоя, но усилията им не се увенчаха с успех.

В края те дори доиграха срещата с 9 души след като и Педро напусна терена контузен, при последния си мач в английския футбол.

Така Арсенал стигна до 14-ят си успех в най-старата футболна надпревара, с което увеличи преднината си по брой спечелени купи на Футболната Асоциация.

„Артилеристите“ са най-титулувания отбор с 14 трофея, следвани от Манчестър Юнайтед с 12 и Челси с 8.

Микел Артета пък стана вторият човек след великия Джордж Греъм, който печели трофея с Арсенал като играч и като треньор.

Испанецът е първият в историята на клуба обаче, който е бил и капитан на „топчиите“, при спечелването на надпреварата.

По този начин Арсенал изпраща кампанията със смесени чувства. От една страна „топчиите“ спечелиха трофей, но от друга, останаха едва 8-ми в първенството.

Безспорно обаче, пристигането на Микел Артета се оказа ключово за успешната втора половина на сезона. През този период Арсенал постигна победи над отборите на Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси.

За „сините“ остана огромното разочарование от пропусната възможност да завършат сезона с трофей. Все пак тимът на Франк Лампард изпраща един добър сезон, след като се класира за Шампионската Лига, финиширайки 4-ти във Висшата Лига.

За тях остава поне още един двубой до края на настоящата кампания. Следващата събота Челси гостува на Байерн Мюнхен в мач реванш от осминафиналите в Шампионската лига. „Баварците“ имат преднина от три гола след първия мач, който се изигра през месец февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бутилки с водород се взривиха след пожар в двора на къща в Кюстендил
Бутилки с водород се взривиха след пожар в двора на къща в Кюстендил
Носенето на маски в Гюргево става задължително
Носенето на маски в Гюргево става задължително