Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обновиха Хаджидимитровата къща в Панагюрище

Айше Сали
от Айше Сали
18:42, 04.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Една от красивите Възрожденски къщи в Панагюрище - Хаджидимитровата, вече е изцяло обновена. След ремонта и освежаването на стенописите, в нея ще бъдат изложени експонати, които досега са били показвани много рядко.

Възрожденска синя къща, в която талантите срещат великодушието на дарителите. Последният ѝ собственик е бил Манчо Хаджидимиров. Изтънчен панагюрец, който не пропускал театрално представление. Сега къщата му е подслонила образци на златарската школа и майсторски изработени керамични съдове, принадлежали на големия български колекционер Иван Деянов. Над тях, от фасадата, гордо бди лъвът, който вече 127 години посреща посетителите.

Лъвът, това е идеята за гордостта, за достойнството, за силата, за българщината. И някак си стана твърде сакрално в тази къща, синя Димитрова къща, тоест в Къщата с лъва, да бъде като в приказките и да бъде изложено едно богато ювелирно наследство, казва Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

Иван Деянов събрал грижливо парченцата от историята на България.

Това дарение се състои от много колекции. В един момент те са наброявали 70. След смъртта му неговата сестра му Мария Бесарабова и братята му Сава и Георги решават, че мястото на неговите колекции е тук в Панагюрище. Те даряват всичките колекции на музея с изричното условие, че тези колекции няма да се разпръсват, казва Ирина Ботева, главен уредник в Историческия музей в Панагюрище.

Един любопитен факт - ако е трябвало да си купи нещо като храна, той е казвал: скъпо е, но ако чуе, че някъде в Троян има нестандартна керамика той е заминавал и я е купувал. Той с душата си е горял. Не създава семейство, но завещава такива богати колекции на родния си град, защото произхожда от един от възрожденските панагюрски родове, допълва Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

Заради неподходящи условия, години наред част от колекцията остава далеч от очите. Благодарение на дарителски жест, вече е напълно почистена и реставрирана. Поставена е и в нови витрини, където годините няма да отнемат от нейния блясък.

Чекмеджетата в Хаджидимитровата къща разкриват тайни. Когато ги открехнем, в тях откриваме ръкописи на Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна. Тук има и много редки медали от сватбите на цар Борис III и цар Фердинанд.

Това е един от големите проекти, които реализирахме през тази година и много се радваме, че успяхме да го завършим. Надяваме се, че той ще бъде пример и вдъхновение за много подобни проекти в нашата, както и в други фондации, защото България има остра нужда от дарителство в областта на културата, здравеопазването и образованието, казва Димитър Цоцорков, дарител.

Пример, по който Възрожденската Хаджидимитрова къща се превръща в модерен музей и продължава да пази символите на нашия дух.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Барселона обяви привличането на Андреас Кристенсен
Барселона обяви привличането на Андреас Кристенсен
Жители на Донецк танцуват в обстрелвания град
Жители на Донецк танцуват в обстрелвания град