НОВИНИ

Зеленски: Ще си върнем Лисичанск

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:20, 04.07.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Русия Владимир Путин нареди продължаване на руската офанзива в източна Украйна след превземането на Луганска област. Заповедта последва падането на стратегическия град Лисичанск в руски ръце.

Украинският президент Володимир Зеленски увери,че украинските сили ще си върнат града.

"Ако нашето военно командване изтегля хора от някои точки на фронта, където противникът има огнево надмощие, в частност Лисичанск, това означава само едно: ще се завърнем благодарение на нашата тактика и на натрупаните модерни оръжия", заяви украинският президент.

Последният голям град в Луганска област, Лисичанск, беше превзет от руските сили след като украинската армия се изтегли от района. Град Славянск е новият фокус на руската офанзива, съобщи украинският генерален щаб.

Руските сили се опитват да изтласкат украинските към нова отбранителна линия.Тя е между градовете Северск, Соледар и Бахмут. Тези три града са на около 30-40 км от урбанизирания район Славянск-Краматорск.

Краматорск де факто е административен център на частта от Донецка област, която остава под украински контрол. Градът беше обстрелван през уикенда.Основна цел на руската армия остава Донецка област, потвърди и управителят на Луганска област Сергий Гайдай.

Украйна обяви, че обвърза участието си в срещата на върха през ноември на страните от Г-20 със ситуацията на бойното поле към дадения момент и с това дали Русия ще се включи във форума.

Един от основните въпроси в дневния ред на срещата в Индонезия ще бъде световната продоволствена сигурност в контекста на войната в Украйна.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е преустановила издаването на туристически визи за българи
Русия е преустановила издаването на туристически визи за българи
Славия се раздели с Мартин Петков
Славия се раздели с Мартин Петков