НОВИНИ

Как падането на ДДС ще се отрази на цената на хляба?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:15, 04.07.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Намаляването на ДДС на хляба няма да доведе до трайно намаляване на цените за крайния потребител, смятат по-малките търговци на хляб. На този фон някои от големите вериги у нас в момента продават определени видове хляб с 20 стотинки по-малко.

Още преди да влезе в сила падането на ДДС на хляба, две от големите търговски вериги у нас свалиха цените с 20%. Това е социална мярка, а ударното сваляне на цените още на 1 юли е жест от страна на големите търговци, смятат от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

"От тази мярка печели крайният потребител и макар че почти няма икономически анализатор, който не се изказа против това, реално се случи това, което ние твърдяхме - че цената на хляба няма как да не се намали с 20 процента, след като ние ще спрем да начисляваме ДДС върху доставната цена на хляба", заяви председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева.

Тази оптимистична прогноза обаче не се потвърждава от търговци на дребно в цялата страна:

"Това е капка в морето. Цената на житото и брашното е високо, да не говорим за цените на горивата, смятам, че това е просто мярка за замазване на очи", смята Мариана Георгиева, търговец.

"Те са външни фирми, така че може при тях ситуацията да е все едно хлябът отива за износ, без ДДС. В Държавен вестник все още не е обнародвано това решение и нямам законово право да го направя. Нямам и никакви инструкции все още за какви видове хляб става дума. Говореше се за хляб по БДС", коментира Лазар Генчев, търговец.

Оптимизъм не споделят и крайните потребители:

Няма да стане по-евтин, но няма да има ДДС.

По-евтин няма да стане, но аз като не ям хляб, какво ме интересува?

На практика отпадането на ДДС за определени видове хляб трябва да влезе в сила тази седмица с публикуването на актуализацията на бюджета в Държавен вестник. А после трябва да стане ясно и дали това ще позволи цените на хляба за крайния потребител да паднат масово.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия се раздели с Мартин Петков
Славия се раздели с Мартин Петков
Кога ще влезе в сила отстъпката от 25 ст. за литър бензин?
Кога ще влезе в сила отстъпката от 25 ст. за литър бензин?