НОВИНИ

Образователният министър: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение

огнище covid сред български ученици езиков лагер австрия
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:05, 05.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той посочи, че спрямо началото на учебната година 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и около 2 пъти карантинираните учители.

Точните цифри, които посочи, са 654 паралелки и групи - от тях 622 са паралелките и 32 са групите в детските градини. Училищата са в село Света Петка, Велинградско, село Владо Тричков – Своге, и две училища в град Бяла, Русенско. Една детска градина, която е в село Мокреш, област Монтана.

Проф. Николай Денков заяви, че Габрово попада в тъмночервената област и от там се налага ротационно присъствие и съответно електронно обучение.

"Това, което правим в Габрово, ще бъде, ако се наложи, и в другите места приложено. Първи до четвърти клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно се сменят в училище", поясни образователният министър.

Той посочи, че в момента около 1,2 е процентът средно за страната на карантинираните ученици и учители. Но има вариации – в някои области са малко над 2%, в други области са около 0,5%.

"Това отново показва, че в различните области има различно отношение към мерките и спазването им. Ние нямаме друг начин за момента да задържим децата в училище, освен да ги предпазим доколкото може от заразяване", уточни проф. Николай Денков.

Министърът на образованието подчерта, че няма никаква съществена промяна на насоките.

"Единствено уточнихме, че тези 10 процента могат да бъдат по випуски, няма нужда в цялото училище да бъдат 10%. Уточнението преди няколко дни го изпратихме като упътване, като обяснение към Регионалното управление на образованието и към директорите на училищата. Ако 10% в даден випуск са карантинирани или болни, може да излезе випускът в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение, няма нужда да бъдат 10% в цялото училище", обясни проф. Николай Денков.

Той допълни, че 4 училища в страната са изцяло на онлайн обучение в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти за "Пандора"
КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти за "Пандора"
Над 680 000 дози ваксини са поставени в София, броят на желаещите намалява
Над 680 000 дози ваксини са поставени в София, броят на желаещите намалява