НОВИНИ

Община Царево набира доброволци за предотвратяване и овладяване на бедствия

рзи водата община царево остава негодна пиене
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:18, 05.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Община Царево започва кампания за набиране на доброволци за попълване състава на общинското доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Оттам посочват, че редът за създаване и организиране на това формирование е регламентиран с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования.

Доброволец може да бъде всеки навършил 18 години, който е клинично здрав, не страда от психично заболяване и не е е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитиран.

Служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната не могат да членуват в доброволните формирования, информираха от Общината.

Доброволците, включени в състава на общинското доброволно формирование, получават обучение; отпуск пред своя работодател за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, като това време се признава за трудов или служебен стаж; застраховка, която се сключва след регистрацията на доброволеца; възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях; възнаграждение при участие в обучения и практически учения; екипировка.

Десетки доброволци се отзоваха в помощ на Община Царево след призива ѝ на 5 септември м.г., когато обилни дъждове разрушиха пътища, мостове и други съоръжения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания връща носенето на маски в болниците
Испания връща носенето на маски в болниците
Ариф Маджид: Няма яснота кой ще води националния отбор по вдигане на тежести на европейското първенство в София
Ариф Маджид: Няма яснота кой ще води националния отбор по вдигане на тежести на европейското първенство в София