НОВИНИ

След водното бедствие в Царево: Равносметката в края на 2023

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 29.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

В Царево тази година водното бедствие отне домовете и поминъка на много хора. Там, в началото на септември, 4-ма души изгубиха живота си след бурите и пороите, потопили курортите на юг от Бургас.

Два месеца по-рано наводнени къщи и разрушена инфраструктура имаше и в Монтанско.

БНТ: Още живеете във фургон?

"Така ще живеем, докато не стегнем къщата. Друг избор нямаме. То оттатък вече не става за нищо, освен фургонът. Тесничко е, ама какво да правим, ще се мъчим така", сподели Мелиадин Хасан.

Три месеца след водното бедствие в Царево семейството на малката Дениз, което е сред най-пострадалите, все още ремонтира своя дом.

"Работя събота и неделя. През другото време съм на работа. Няма как. Трябва да работиш, за да изкараш пари, за да ги вложиш някъде. Влагам ги тук", допълни Бехтин Хасан.

След срещата с водната стихия семейството е благодарно най-вече, че е живо и здраво, но и за помощта на цяла България.

Дениз: "Много ни помогнаха с уредите, с нещата, които ни трябваха".

Донка Дренкова: "Малко тежко го изживяхме самото преживяване. Особено за нея. Просто някакъв стрес получи след всичко това".

"По отношение на ранната превенция със сигурност взехме поука. Почистихме незабавно речните корита и дерета и при всяка прогноза за влошаване на времето имаме денонощни екипи на разположение, така че да имаме една по-голяма сигурност, ако отново се срещнем с тази стихия, но трябва да подчертаем, че тя беше с невиждани мащаби", заяви Марин Киров, кмет на Община Царево.

Три месеца по-късно следите от потопа все още си личат около най-засегнатите имоти.

"Незабавно след Нова година ще разпределим средствата от дарителската сметка, които да постъпят изцяло за подпомагане на домакинствата и бизнесите, които са пострадали от бедствието", допълни кметът Марин Киров.

Монтана също пострада от проливните дъждове през лятото. Но 6 месеца по-късно мерки нe сa предприети. В село Доктор Йосифово река Цибрица е почистена в участък, в който не прелива.

"Изчистили на центъра реката, където не ги заля изобщо. А тук, при нас, където ни заля, никой нищо. Кой е виновен", коментира Ангел Асенов, жител на с. Доктор Йосифово.

В Клисурица, където язовирът преля и повреди преливника му, страховете на хората стават още по-големи.

"При това положение, както е подкопано, ако тръгне пак такава голяма вода, тук са 3 метра и два, стават 5. А това ще го изкопае до това ниво, ще станат 7-8 метра воден стълб и това вече няма спиране", допълни Tодор Петков, жител на Клисурица.

От Община Монтана казват, че не могат да се справят с щетите. Държавата не им е отпуснала средства, а и не знаят кога ще им отпусне.

"Все още проверяват къде са парите за язовирите, едни 500 млн. лв. къде отидоха, в кои язовири отидоха. Във всеки случай в Монтана не е влязла една стотинка, нищо, нула", каза още Златко Живков, кмет на Община Монтана.

В Царево общината вече е сключила договори след обществени поръчки за възстановяването в града и ще търси и допълнителна помощ от държавата в размер на 30 млн. лева. На допълнителни помощи се надяват и в Монтана, за да не се стигне до нова трагедия.

Репортери: Давид Сукнаров, Светлин Балкански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Разлог не затрудни Марек Юнион-Ивкони
Пирин Разлог не затрудни Марек Юнион-Ивкони
Въоръжен грабеж в магазин в София
Въоръжен грабеж в магазин в София