НОВИНИ

Нови изисквания към пунктовете за годишни технически прегледи влизат в сила от 2024 г.

Към момента едва 200 от 1100 пункта отговарят на новите изисквания

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:51, 29.12.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата прекратява възможностите за манипулиране на данните от техническите прегледи. От следващата година пунктовете ще трябва да отговорят на нови изисквания, които да намалят възможностите за намеса в отчетените данни. Това ще стане възможно, защото всички данни ще се отчитат в реално време.

Техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на димомерите, спирачни стендове и газ анализаторите с информационната система на ИА „Автомобилна администрация. Това трябва да се случи най-късно до средата на следващата година, посочват от агенцията. Целта е да се ограничат възможностите за промяна на данните от измерванията.

"Имаме констатирани случаи на технически лица, които манипулират резултатите от измерванията. При така създадената организация това ще се минимализира и ще бъде открит и няма да има субективен фактор човешка намеса", обяснява Борислав Муеров, изп. директор на ИА "Автомобилна администрация".

До момента около 200 пункта от 1100 в страната отговарят на новите изисквания. Посетихме такъв пункт, чийто уреди са свързани повече от година с агенция "Автомобилна администрация"

"Прегледът става в реално време. Данните се изпращат в реално време в "Автомобилна администрация", съответно от там получаваме становище дали автомобилът е изправен и коя екогрупа е", посочва Тодор Желев, експерт "Годишни прегледи".

Друга промяна в нормативната наредба дава възможност на "Автомобилна администрация" да събира техническа информация от автопроизводителите, която се предоставя и на пунктовете за годишни прегледи, за да се проверяват и сравняват параметрите.

Репортаж: Светозар Костадинов, Ерика Шаумян

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се разбра с руснаци за Роналдо
Левски се разбра с руснаци за Роналдо
Многодетна майка е потърсила закрила в Центъра за временно настаняване в Пловдив
Многодетна майка е потърсила закрила в Центъра за временно настаняване в Пловдив