НОВИНИ

Русия извърши най-масираните въздушни удари от началото на войната

31 души загинаха, а над 160 са ранени

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:05, 29.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Украйна преживя най-масираната руска атака от началото на войната.

От украинските военновъздушни сили твърдят, че никога не са виждали толкова много цели да бъдат поразявани едновременно.

Столицата Киев и Лвов на запад, Одеса, Днипро и Запорожие на юг и Харков на изток са поразени.

Общо са изстреляни близо 160 дрона и ракети. 31 души загинаха, а над 160 са ранени.

Руска ракета е влязла за кратко от Украйна на 40 километра навътре на полска територия.

След атаките американският президент Джо Байдън заяви, че Кремъл се надява да "заличи" Украйна и призова Конгреса да преодолее разделението и да гласува новия пакет с военна помощ.

Серия от експлозии разтърсиха столицата Киев рано тази сутрин. Трима са убити, ранените са над 20.

"Събудих се в 7:30 от ужасен звук. Беше толкова страшно, ракети летяха, въздухът свистеше", коментира Мария, жител на Киев.

Най-много са жертвите в Днипро - 5-ма. 28 са ранените, сред тях дете и полицай. Къща и 6-етажна жилищна сграда са поразени, ударен е и търговски център, както и АГ болница.

"Беше много шумно. Такова нещо не се беше случвало от началото на войната."

Трима са убити и 27 ранени при удари в Одеса.

"Цялата сграда започна да се движи. Живея на 5-ия етаж. Събудих децата и хукнахме към паркинга пеша. Счупени прозорци, тухли и врати бяха пръснати навсякъде. Хората бягаха с децата, с чанти и с домашни любимци", заяви Олга, жител на Одеса.

Жилищни сгради са поразени и в Запорожие, в Лвов и на изток в Харков. Полша съобщи, че руска ракета е летяла в продължение на 3 минути в полското въздушно пространство.

Русия използва почти всички видове оръжия в своя арсенал: Хиперзвукови ракети "Кинжали", С-300, крилати ракети и дронове, написа във Фейсбук президентът Володимир Зеленски.

От руското Министерство на отбраната съобщиха само, че през последната седмица са поразени всички цели при 50 групови атаки срещу военни обекти и украинските сили. Украинското външно министерство излезе с призив:

"Никакви приказки за "примирие", "временно отстъпване на територии", "умора", "преговори" и други "отстъпки" няма да спрат руската агресия, а само ще увеличат нейния мащаб. Русия не разглежда други сценарии освен пълното унищожаване на Украйна. Единственият възможен начин за защита на украинците е да се осигурят на Украйна всички необходими военни и финансови средства за самозащита", съобщи украинското МВнР.

Масираните удари идват само три дни, след като беше потопен руският кораб "Новочеркаск" на пристанище в окупирания полуостров Крим. Войната в Украйна влиза вече в трета календарна година, фронтовите линии почти не са променени през последните месеци.

Анализатори очертават три сценария за 2024 година. Първият - подкрепата на Запада се разколебава и така се стига до преговори, вторият сценарий предвижда двете страни да продължат да се консолидират, руската армия да засили натиска по фронтовата линия, за да укрепи контрола си върху Донбас, а украинската да засили натиска към Черно море, което ще отвори търговските пътища към Босфора.

Третият сценарий предвижда решаваща атака на Киев. През лятото на бойното поле ще влязат и изтребителите F-16, а Украйна ще съсредоточи усилията си към решаващия за войната Кримски полуостров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания надви домакина Австралия на турнира по тенис United cup
Великобритания надви домакина Австралия на турнира по тенис United cup
Унай Емери: Не знам дали можем да направим някакви трансфери
Унай Емери: Не знам дали можем да направим някакви трансфери