НОВИНИ

Многодетна майка е потърсила закрила в Центъра за временно настаняване в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 29.12.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди Новата година Центърът за временно настаняване в Пловдив е изцяло запълнен от хора, останали без дом. Там те могат да получат подслон до шест месеца. Сред потърсилите помощ от социалните служители е и многодетна майка, която се нуждае от работа и жилище.

Светла Христева е майка на седем деца, четири от които вече пълнолетни. Заедно с по-малките сега е приютена в Центъра за временно настаняване в Пловдив, заради лошите условия в къщата, която обитавали в Белащица:

"Беше разбито и капеше в къщата и така. Не е подходяща за живеене. - Трудно ли ви беше? - Ами, да."

Двете момчета и едно момиче - на 8, 12 и 13 години, които са учили в Белащица, вече са записани в Пловдив.

Светла Христева: "Те си ходят на училище и аз си ги прибирам- Учат ли се добре?- Учат, доволни са от тях, много са доволни."

Светла е била хигиенист. Социалните служители, които я определят като грижовна майка, сега ѝ търсят работа.

"Тук особеното е, че тя е с деца и ние трябва да разглеждаме нейната социализация и интеграция в контекста на потребностите на децата, тоест Светла може да работи, но нейната работа би било добре да бъде съобразена с режима на децата", обясни Неда Петрова - директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

"Следващото, което със Светла работим, това е евентуално при откриването на социално жилище към Община Пловдив да подадем тук документите, за да може да бъде настанена в социално жилище", каза Снежана Иванова- социален работник в Центъра за временно настаняване.

Социалните служители търсят и дарители, които да помогнат с ремонта на къщата в Белащица. И докато желанието на Светла е да има работа и добър дом за децата, най-малкият й син мечтае за самолет с дистанционно за новогодишен подарък.

Репортаж: Галена Паскова, Димитър Рочев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания към пунктовете за годишни технически прегледи влизат в сила от 2024 г.
Нови изисквания към пунктовете за годишни технически прегледи влизат в сила от 2024 г.
Бивш футболист на Манчестър Юнайтед остана без отбор
Бивш футболист на Манчестър Юнайтед остана без отбор