НОВИНИ

Царево ще поиска допълнителна помощ от държавата за справяне с щетите от наводненията

царево поиска допълнителна помощ държавата справяне щетите наводненията
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 24.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Община Царево ще поиска допълнителна финансова помощ от държавата за справяне с щетите след наводненията през септември.

Министерският съвет отпусна малко над 40 млн. лв., които няма да бъдат достатъчни за ремонт на разрушените инфраструктурни обекти. Вчера единият от мостовете, който свързва кв. "Василико" с плаж "Нестинарка", също пропадна вследствие на бедствието от септември.

Средствата, отпуснати от държавата, вече са осигурени и постъпили в община Царево. С тях ще започне ремонта на 8 обекта, които са посочени в списъка за спешни ремонти.

"Те са за трите градски моста. Този пешеходния, основния мост към кв. "Василико", моста в кв. "Мандрата", също така за двата язовира, за моста над с. Фазаново, който се компроментиран много сериозно и за разрушенията по пътя Царево-Лозенец", обясни кметът на общината Марин Киров.

Получените средства обаче не са достатъчни.

"Ще кандидатстваме за още един транш от около 20 млн. лв., които да касаят почистването на деретата и асфалтирания и още един път", обясни Марин Киров.

С вече получените средства ще бъде извършен и ремонт на дерето в село Кости, заради което често селото се наводнява при пороен дъжд.

Така изглежда дерето в с. Кости близо 3 месеца след опустошителните наводнения в община Царево. Липсват предпазните ограждения, а стените му на места са разрушени. Местните хора тук се притесняват, че при следващ по-обилен дъжд отново къщите им ще бъдат наводнени.

"Миналата седмица бяха хората, геодезисти.Най-вероятно ще изчакат подходящо време да се започне работа, но договорите са сключени и парите са налице, така че не виждам проблем дерето да не стане", каза Антон Ангелов, кмет на с. Кости.

Предвижда се разширяване и удълбочаване на дерето, както и изграждане на бетонни основи и странични огради. Предвижда се ремонт и на улиците покрай дерето, които са в окаяно състояние след наводненията.

Репортер: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик Валнес и Емма Рибом спечелиха първите стартове от Световната купа по ски бягане за сезон 2023/24
Ерик Валнес и Емма Рибом спечелиха първите стартове от Световната купа по ски бягане за сезон 2023/24
Парламентът намали размера на кешовите плащания до 5000 лв.
Парламентът намали размера на кешовите плащания до 5000 лв.