Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бургас предоставя 25 000 лв. на Община Царево за последиците от проливните дъждове

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:05, 21.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
бургас предоставя 000 община царево последиците проливните дъждове
Слушай новината

Община Бургас ще предостави сумата от 25 000 лева на Община Царево за справяне с последиците, нанесени от проливните дъждове в началото на септември. Предложението на председателя на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова и група общински съветници беше прието без дебати по време на днешното редовно заседание на местния парламент. Средствата се отпускат от бюджета на Община Бургас за 2023 година по перо дейности и мерки за неотложна помощ.

По 15 000 лева ще получат семействата на загиналите при наводнението в Царево

"Община Бургас не може да бъде безучастна към сполетялата местното население трагедия и е необходимо да се включи с финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението. Безспорно отпускането на финансовата помощ ще помогне да се осигури живота и здравето на пострадалите граждани и е в защита на особено важни обществени интереси, което обуславя допускането на предварително изпълнение на настоящото решение", се посочва в гласуваната положително докладна за отпускане на помощта.

В нощта на 5 септември в Община Царево паднаха значителни количества валежи, които причиниха материални щети по обществената инфраструктура. Бедствието засегна и много частни имоти в няколко населени места на територията на общината. Кметът на Царево инж. Георги Лапчев обяви, че между 25 и 30 млн. лева вероятно е щетата, която природата е нанесла на територията на общината след обилните валежи.

Предварителни разчети: Близо 30 млн. ще са нужни за възстановяване на Царево

На 10 септември от Министерството на туризма съобщиха, че във връзка с водното бедствие на Южното Черноморие държавата е в готовност да помогне и за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Заслужен успех, но не съм доволен на 100%
Томас Тухел: Заслужен успех, но не съм доволен на 100%
Аоияма допусна девета загуба на турнира в Токио
Аоияма допусна девета загуба на турнира в Токио