НОВИНИ

Общо 93-ма са с COVID-19 от Дома за стари хора във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 03.08.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Регионални

Рязко увеличение на положителните проби за COVID-19 във Варна. Само за последното денонощие те са 61. Продължават да се изследват домовете за стари хора "Свети Георги" и "Гергана".

Общо 93-ма са с положителни резултати от Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна, а от персонала има 9 заразени. Това потвърдиха за "По света и у нас" от здравната инспекция във Варна.

Трима от обитателите на хосписа са починали, починала е и жената, чиято проба излезе положителна за коронавирус от общинския дом "Гергана". Там вече са взети проби от всички настанени в дома, от персонала и от контактните лица на жената.

Резултатите ще излязат най-късно утре сутринта. В същото време стана ясно, че в цялата Варненска област започват проверки по старческите домове и хосписи, за да се установи спазват ли се предпазните мерки.

По данни на здравната инспекция повечето от заразените в дома "Свети Георги" са в добро общо състояние.

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна: В момента има настанени 4 и има подаден сигнал за още двама, които предстои да бъдат настанени в болнично лечебно заведение.

За да се ограничи разпространението на заразата, в дома е въведена нова система.

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна: В присъствието на инспектори на РЗИ беше извършено това ново разположение на леглата на потребителите, така че се ограничиха само на два етажа положителните, а на останалите два останаха тези, които са отрицателни.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Успяхме да осигурим и техника за самия дом, така че за момента лечението ще се провежда там на място, което е добре, защото повечето са трудно подвижни хора и са на възрастов над 80 години.

В общинския дом за стари хора "Гергана" пък затягат контрола и върху персонала.

Д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна: Затворен е дома за външно посещение, ограничени са тези, които работят на две места да си изберат и да останат на едното място, така че в момента някакви по строги на ниво община не мисля, че се налагат, защото това е един затворен колектив-огнище и там се предприемат мерките.

Близо 15 хиляди са старите хора в страната, които са настанени в домове.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Очевидно е имало някакви пропуски на място, макар че веднага искам да поясня, че в ситуация в която има активно циркулиране, масово, на много места в страната на въздушно - капкова инфекция толкова лесно предавана, надали някой може да остане незасегнат и дълго време в стерилна среда, няма как да стане това нещо.

От Социалното министерство пък припомнят, че от началото на пандемията са забранени посещенията в домовете за стари хора, персоналът трябва да работи с предпазни средства и да се прави пълна дезинфекция на сградата.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Стара Загора се срещна с протестиращите в района на града (ОБЗОР)
Кметът на Стара Загора се срещна с протестиращите в района на града (ОБЗОР)
26-и ден на антиправителствени протести: Три столични кръстовища остават блокирани
26-и ден на антиправителствени протести: Три столични кръстовища остават блокирани