НОВИНИ

Обявиха имената на загиналите американски военни в Йордания

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:44, 30.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Системите за противовъздушна защита на американската база в Йордания, атакувана в неделя, са били изключени, защото в този момент се е връщал американски дрон. Вероятно заедно с него на територията на базата е навлязла и вражеска безпилотна машина. При нападението загинаха трима военнослужещи. САЩ не искат война с Иран, но ще отвърнат на удара, заявиха представители на Вашингтон. По думите на държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, ситуацията в Близкия изток е изключително нестабилна.

Бяха назови имената на тримата загинали военнослужещи, загинали при атаката. Това са Уилям Ривърс, на 46 г., Кенеди Сандърс на 24 г. и Бриона Мъфет, на 23 г. Те са били в спалните си помещения по време на удара. Броят на ранените се увеличи и вече е 40. Поне 8 от тях са изведени от базата за лечение. Съединените щати обвиниха проирански милиции за атаката. Според Пентагона, Техеран продължава да въоръжава различни групировки и да ги използва като проксита срещу Съединените щати и партньорите им.

"По отношение на извършителите - знаем, че това е групировка, подкрепяна от Иранската революционна гвардия. Има белези на фракцията "Катаиб Хизбула", но това не е окончателно заключение. Екипите ни продължават анализите, но знаем, че Иран стои зад атаката", заяви Сабрина Сингх, зам.-прессекретар на Пентагона.

И от Белия дом, и от Държавния департамент отново заявиха, че не желаят война с Иран и разрастване на конфликта в Близкия изток, но бяха категорични, че Вашингтон ще отговори на атаката.

"От самото начало бяхме ясни и предупредихме, онези, които искат да се възползват от конфликта в Близкия изток да не го правят. Предприехме мерки да защитим себе си и партньорите си, както и да предотвратим ескалация. Президентът беше пределно ясен. Ще отговорим решително на всяка агресия и ще подведем под отговорност хората, атакували наши военни. Ние ще изберем времето и мястото на отговора", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

"Не искаме война с Иран. Не искаме увеличаване на напрежението, повече от това, което вече е. Всъщност всичко, което е направено, цели да го намали. Въпреки това, имаше много сериозна така. Със смъртоносни последствия. Ще отговорим, и ще отговорим подобаващо", заяви Джон Кърби, съветник по националната сигурност към Белия дом.

Повече от 150 са атаките срещу американски цели в Ирак, Сирия, Йордания, както и срещу военни кораби край бреговете на Йемен от началото на конфликта между Израел и Хамас на 7 октомври миналата година. Зад атаките обикновено стоят групировки, подкрепяни от Иран, който отрича да е отговорен за нападенията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна тревога е обявена в няколко области на Украйна
Въздушна тревога е обявена в няколко области на Украйна
Убийството на Пейо Пеев: Доведоха Красимира Трифонова в съдебната зала с белезници и пранги
Убийството на Пейо Пеев: Доведоха Красимира Трифонова в съдебната зала с белезници и пранги