НОВИНИ

Протестите на фермерите във Франция, ще стигнат ли до Айфеловата кула? (СНИМКИ)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:54, 29.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Фермерско недоволство се изля по улиците на Европа от началото на годината. Протестите са насочени срещу спада на доходи, нарастването на бюрократичните спънки и конкурентния внос. На крак днес са фермери в Германия и Белгия, но най-горещата точка е Франция. Там земеделци с трактори предприеха обсада на Париж, като блокираха основните пътища към и от града. На прицел е и международната борса за храни в Ранжис. Целта е да се предотврати зареждането на супермаркетите в столицата и други големи градове.

15 хиляди полицаи са на крак във Франция, за да не допуснат фермерите в центъра на столицата и другите големи градове. Синдикалните организации изтъкват, че не искат да предизвикат глад, а да могат да хранят французите. Редови членове обаче искат да оставят парижани гладни. Полиция с бронирана техника охранява подстъпите към хранителната борса Ранжис - най-голямата в Европа. Недоволни посочват, че е почти невъзможно да си фермер във Франция заради ниските продажни цени на храните, конкуренцията от други европейски държави с по-ниски производствени стандарти и ограниченията, произтичащи от "зелената сделка" на Евросъюза.

"Целта ни е да стигнем с тракторите до Елисейския дворец, но ще е трудно. Не мисля, че ще е възможно, но това е нашата мечта", каза Паскал Депре- фермер.

На фона на предстоящите европейски избори през юни френското правителство вече се отказа от плановете си за постепенно намаляване на субсидиите за земеделския дизел и обеща облекчаване на някои екологични изисквания. На срещата на върха в четвъртък Франция ще настоява за промени в правилата за земеделски площи, които не подлежат на обработка в името на биоразнообразието. За да получат европейски субсидии, сега фермерите не трябва да използват четири процента от земите си.

"Говорим за четирите процента синори, говорим за търговски преговори, за вноса, за животновъдните ферми, говорим за мизерията на фермерите, за контрола, за всичко това. Засега обаче правителството предлага твърде малко", посочи Режис Дерюмо- синдикалист.

Германски производители блокираха пътищата край пристанището на Хамбург. Подобни сцени се разиграха и край белгийската столица Брюксел. Трактори се движат в района на Европейския парламент и надуват клаксони.

снимки: БГНЕС

В четвъртък президентът Макрон ще разговаря с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Централна тема ще бъде подкрепата на Съюза за земеделския сектор и подготвяното споразумение за свободна търговия между Еврососъюза и южноамериканския блок Меркосур, срещу което Франция е против.

Европейската "зелена сделка" за климатична неутралност на континента до 2050-та година е основана на схема, известна като "от фермата до вилицата". Тя предвижда намаляване наполовина на използването на пестициди до 2030-та, както и заделяне на 25 процента от всички селскостопански площи в Евросъюза за органично производство до 2030-та. Има изисквания и за намаляване на парниковите газове. Мнозина фермери намират посочените цели за нереалистични и твърде скъпи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета за твърденията, че ще напусне Арсенал: Това са фалшиви новини
Микел Артета за твърденията, че ще напусне Арсенал: Това са фалшиви новини
Сурова глоба грози Маркъс Рашфорд за посещение на нощен клуб преди тренировка
Сурова глоба грози Маркъс Рашфорд за посещение на нощен клуб преди тренировка