НОВИНИ

Какви са условията в психиатриите?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
19:39, 29.01.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската градска прокуратура не е установила насилие над пациенти, които са настанени в психиатричните болници. Проверени са осем лечебни заведения. В тях не е открита опасна за живота на пациентите обстановка, както и няма данни за нарушения на режима при физическото ограничение. Според министърът на здравеопазването Христо Хинков истината за психиатричната помощ е болезнена и е нужна деинституционализация. Какви промени трябва да настъпят и с какво се борят от години лекарите вижте.

Един от основните проблеми пред психиатриите в страната са самите условия, в които се настаняват болните. Сградите не отговарят на критериите и обикновено са на затънтени места. Персоналът е малко и в повечето случай на възраст около 60 години. Заради ниските заплати се налага да работят на две места.

"Става дума за складове, някъде затвор, някъде конюшни тоест тези сгради много отдавна не покриват никакви критерии за лечебни заведения. Много е важно тези болници в този вид да бъдат закрити и да се разкрият нови болници. Така не се прави медицина в 21-ви век. Няма как да реновираме тези сгради. Началник на отделение, с 46 години стаж, получава 3003 лева. Сестрите и санитарите трябва да работят в хосписи", каза Цветеслава Гълъбова- Директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" - Курило.

Д-р Гълъбова посочи, че в психиатриите дори няма колани за физическо овладяване на болните. Ползват се тези на анестезиолозите, които често се късат. С такива колани беше вързан и 25-годишният Георги, който загина от пожар в болничното си легло в Ловеч. Заради разкритията на БНТ директорът на психиатрията беше уволнен.

"Защото аз съм в стая до него и го чух как пищи и вика - "Горя, горя", разказва пациент.

- А той не е могъл да излезе ли?

"Да, защото е заключен и вързан".

"Чух алармата как пищеше и видях момчето - викаше "Пожар, пожар", беше вързан. И аз съм пробвал да отворя вратата, но тя беше заключена".

Подобни случаи са повод екипът на омбудсмана да иска да се създаде протокол за изолацията на пациента.

"Да се изготви протокол за прилагане за принудителните мерки. Ясно да бъде казано в рамките на 24 часов период колко пъти могат да бъдат прилагани те. Ползваме точно за съжаление примера с изгорелия млад човек", каза Катя Христова - началник на кабинета на омбудсмана.

Според министъра на здравеопазването е необходима спешна деинституционализация.

"Какво означава деинституционализация? Това означава да се приравни психиатричната помощ към останалата медицинска помощ и грижа у нас", посочи Христо Хинков, министър на здравеопазването.

От прокуратурата настояват да има промяна на текста от Закона за здравето, който изключва здравни пътеки по отношение на психиатричната помощ.

"Без промяна в законодателството няма как да бъдат приети здравните пътеки и да бъде сключен договор със здравната каса", посочи Илиана Кирилова, градски прокурор на СГП.

Центровете за цялата страна са само 12.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крал Чарлс Трети и принцесата на Уелс Катрин вече са у дома
Крал Чарлс Трети и принцесата на Уелс Катрин вече са у дома
Почина бившият национален треньор по биатлон Николай Захаров
Почина бившият национален треньор по биатлон Николай Захаров