НОВИНИ

Обявяването на две държави ще е изход от войната в Близкия изток, смятат САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:29, 03.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Решението "две държави" трябва е да е целта на войната срещу Хамас - за това се обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на посещение в Израел - второто от началото на войната.

Първият дипломат на Съединените щати увери властите в Тел Авив в пълната подкрепа на Вашингтон, но призова Израел да предприеме стъпки за защита на цивилното палестинско население. На фронта - град Газа в палестинския анклав вече е обграден от израелската армия. По въздух - на юг и на север в Ивицата Газа ракетните удари на Израел не спират.

Деликатна дипломатическа мисия, която трябва да предотврати разрастването на конфликта трябва да увери Тел Авив и света в пълната подкрепа на Съединените щати към Израел, но и да издейства защита на цивилното палестинско население.

"Времената са трудни. Но ние сме тук, както сме били и преди и ще останем тук, в знак на солидарност с Израел. Заставаме твърдо зад позицията, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава. Да направи всичко възможно това, което се случи на 7 октомври, никога повече да не се повтори. Но има значение как това ще бъде направено", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Прекратяване на огъня скоро няма да бъде постигнато - това стана ясно от посещението на Блинкен в Тел Авив. Условието на Израел остава да бъдат освободени всички заложници. Възможно е, обаче, въвеждане на "хуманитарна пауза". Тя е била обсъдена като вариант за доставка на хуманитарна помощ по време на разговорите на първия дипломат на Съединените щати с военния кабинет на Израел. За израелските власти, обаче, има прекалено много неизвестни. Като например - как ще бъде гарантирано, че помощта няма да бъде използвана от Хамас.

"Много е важно, когато става въпрос за цивилните, които са попаднали под кръстосания огън на Хамас, да бъде направено всичко възможно, за да бъдат защитени и да бъде оказано съдействие на тези, които са в отчаяна нужда, и не са отговорни за това, което се случи на 7 октомври", заяви Блинкен.

От другата страна - в палестинския анклав - сраженията стават все по-ожесточени. Обръчът около град Газа се затяга все повече. С всеки ден хуманитарната криза става все по-тежка. Напрежението ескалира още повече с решението на Тел Авив да върне в анклава хиляди палестински работници, които по време на атаката от 7 октомври са били в Израел. Решението на израелското правителство е, че палестинци повече няма да работят в Израел.

Целта на войната не трябва да бъде само унищожаването на Хамас. Трябва да се мисли и за бъдещето, заяви американският държавен секретар. Според него визията за две държави може да даде надежда на хората от региона.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова в деветия кръг на FIDE Grand Swiss
Загуби за Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова в деветия кръг на FIDE Grand Swiss
Александър Донски и Янаки Милев научиха съперниците си в квалификациите на Sofia Open
Александър Донски и Янаки Милев научиха съперниците си в квалификациите на Sofia Open