НОВИНИ

Очаква се кабинетът да обсъди промените в бюджета, за да ги внесе в НС

антикризисните мерки заложени бюджета скоро стимулират инфлацията смятат икономисти
bnt avatar logo
от БНТ
06:05, 08.06.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се кабинетът да обсъди промените в бюджета, за да ги внесе в Народното събрание. Правителството вече обсъди със социалните партньори актуализацията на бюджетната рамка, но не можаха да постигат съгласие по повечето точки.

Основните забележки на синдикатите бяха свързани с недостатъчните, според тях, мерки за увеличение на доходите на хората, след възникналата криза с високите цени на горивата и хранителните продукти. Синдикатите настояват да бъде увеличена минималната работна заплата.

Остро срещу това се обявиха от бизнеса и правителството. От бизнеса не са доволни, че липсват антиинфлационни мерки. Разкритикуваха и начина, по който ще бъдат увеличени пенсиите тази година. Това е и най-голямото разходно перо в актуализацията. Финансовият министър Асен Василев определи срещата като ползотворна и заяви, че част от бележките ще бъдат разгледани.

"Актуализацията включва основно антикризисните мерки плюс актуализация на пенсиите, както беше предвидено, плюс някои данъчни облекчения. Има редица предложения от коалиционните партньори. те трябва да бъдат допълнително обсъдени, остойностени и да се намери финансиране за тях. Няма как да бъдат заложени за сметка увеличаване на дефицита", заяви Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерски коалиционен съвет ще търси съгласие по параметрите на бюджета
Лидерски коалиционен съвет ще търси съгласие по параметрите на бюджета
Код жълто за опасно време в осем области от страната днес
Код жълто за опасно време в осем области от страната днес