НОВИНИ

Официално: Стартира кампанията за извънредните избори на 11 юли

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:18, 11.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес - 11 юни, официално започва предизборната кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Тя ще продължи до 9 юли.

След вота на 4 април и невъзможността на 45-ия парламент да излъчи правителство, на 11 юли ще повторим гласуването с надеждата 46-ият парламент да се справи с тази задача. В състезанието за новия парламент се включват 15 партии и 8 коалиции. През април политическите сили в борба за парламент бяха 30.

45-ото Народно събрание имаше кратък живот, но прие някои промени, свързани с предстоящото гласуването. Според новите текстове в Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели вече ще се гласува само с машини.

Вот с хартиена бюлетина ще се допуска единствено при невъзможност да се гласува с машина.

Същото се отнася и за вота зад граница. Засега обаче остава открит въпросът ще успее ли ЦИК да набави необходимия брой машини, за да се изпълни това изискване.

И друга важна промяна, при откриване на секции в чужбина - отпадна ограничението те да са до 35 за страните извън Европейския съюз.

Изборите отново ще са пропорционални. Депутатите се избират от партийни листи, но гласоподавателите имат възможност да ги преподредят като отбележат преференция.

Предизборната кампания може да се води само и единствено на български език. Забранени са анонимните агитационни материали.

Изборният ден отново е от 7.00 до 20.00 часа. Ако след този час има още желаещи, гласуването може да бъде удължено, но не по-късно от 21.00 часа.

Промените в Изборния кодекс вече позволяват и видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии.

Пак според промените за тези избори беше избрана и нова Централна избирателна комисия, която вече е с по-малко членове - 15 души. Председател е Камелия Нейкова, издигната от "Има такъв народ".

Извънредните избори се организират от служебното правителство на Стефан Янев, което беше назначено от президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичаен референдум за пандемията и пестицидите в Швейцария
Необичаен референдум за пандемията и пестицидите в Швейцария
Слаб интерес към имунизацията на открито в Благоевград
Слаб интерес към имунизацията на открито в Благоевград