НОВИНИ

От Института по океанология към БАН се включват в издирването на изтребителя МиГ-29

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 11.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава акцията по търсенето на отломките и черната кутия от падналия в Черно море изтребител МиГ-29. Още вчера беше потвърдено, че пилотът - майор Валентин Терзиев, е загинал. В момента всички усилия са насочени към изваждане на черната кутия, която ще разкрие причините за инцидента.

Екипите, които търсят черната кутия на падналия МиГ-29, се надпреварват с времето, тъй като продължителният ѝ престой в морската вода ще унищожи данните в нея. Черната кутия съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите.

В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота. Хипотезите за инцидента са много, но едва след откриването на черната кутия ще стане ясно какво точно се е случило.

В издирвателната акция участват кораби на Военноморските сили. Безвъзмездно с техника и специалисти помагат две частни фирми и Институтът по океанология към БАН. Те имат техника за оглед на обекти на голяма дълбочина. Предстои да се включат и водолази със специално оборудване.

В събота се очаква да приключи обследването на районите, за които на този етап се предполага, че има останки от падналия МиГ-29. Продължителността на операцията обаче зависи от метеорологичните условия.

Вижте какво каза по темата и контраадмирал Кирил Михайлов

Репортери: Нивелина Няголова, Петя Иванова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две българчета ще се боксират за златото на Купата на нациите
Две българчета ще се боксират за златото на Купата на нациите
В Асеновград решават дали да обявят ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев
В Асеновград решават дали да обявят ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев