НОВИНИ

Боксов турнир в Централния софийски затвор

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:42, 11.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Девети турнир по бокс се проведе в Централния софийски затвор. Мотото на събитието е "Не на наркотиците и агресията". Братя Пулеви присъстваха на турнира - дариха боксови ръкавици и екипировка за провеждането на надпреварата и наградиха победителите. Събитието е подкрепено от Федерацията по бокс.

Спортът дисциплинира и може да помогне за по-доброто бъдеще на затворниците. С тези думи братя Пулеви откриха боксовия турнир в затвора и пожелаха на лишените от свобода да осъзнаят грешките си и да се променят към добро.

"Няма институция, която да желае тези хора да са тук. И това бих им казал, защото това е изключително важно за тяхното бъдеще, да осъзнаят, че зависи от тях. И аз съм сигурен, че всеки има неговата сила и ако тя се канализира по правилен начин, да имат отговорност към обществото, да знаят правилата и да ги спазват", каза Кубрат Пулев.

"В световен план това са методите за сваляне на агресията и борба срещу наркотиците, чрез спорт", обясни Тервел Пулев.

Един от участниците е Лилко Тасков от Ловеч. Излежава присъда за убийство.

"Съжалявам за това, което съм извършил, но няма как. Няма човек, който да не е грешил. Всяка една година чакаме турнира, изкарваме всичко, изкарваме каквото сме насъбрали и ни харесва. Спортът е хубаво нещо", каза Лилко Тасков.

Идеята на турнира е затворниците да се посветят на спорт и пребиваването им в затвора да има някаква цел.

"Надявам се, че пак ще се бия днес, боксът е моя спорт, много обичам бокс! На всички им харесва, тренираме и забравяме защо сме тук", споделя Стелян Димитров.

На турнира днес участваха 40 лишени от свобода от 9 затвора в страната. На събитието присъства и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. Тя обяви, че Агенцията за държавна финансова инспекция се е самосезирала и в момента тече проверка за обществените поръчки за храна в затворите.

Заместник-министър Павлова каза и, че проверката за сигналите за издевателства в затворите е приключила и за периода 2017 - 2021 година има 9 установени случая на полова неприкосновеност на лишените от свобода. Тя коментира и завишените цени в бюфетите на затворите у нас.

"Тъй като и за това има сигнали сме помолили Агенцията за държавна финансова инспекция да извършат проверка по 4 поръчки, една от които е точно зареждането на лафките. Освен за законосъобразност ще се извърши проверка и за формирането на цените. Изискали сме проверка и за дрехите на надзирателите", допълни още Мария Павлов, зам.-министър на правосъдието.

Другите обществени поръчки, по които има съмнения за злоупотреби, са тези за обезпаразитяване на сградите, както и за доставката на 8 специализирани автомобила за нуждите на главна дирекция "Охрана".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни дупки тормозят шофьорите в русенски квартал
Огромни дупки тормозят шофьорите в русенски квартал
Спортните лица на БНТ прогнозират кой ще спечели Евро 2020
Спортните лица на БНТ прогнозират кой ще спечели Евро 2020