Туроператорите: Състоянието на бранша е плачевно

от БНТ
10:55, 11.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на туристическия, по-специално туроператорския бранш, е плачевно, след година и 4 месеца невъзможност да се работи. Имаме големи проблеми, не можем да започнем да работим и да печелим, да връщаме на клиентите парите за неосъществените не по наша вина пътувания между 13 март и 31 декември 2020 година. Това каза в "Денят започва" туроператорът Румяна Балтова.

"Ако бъдат разпределени бързо остатъчните 16 милиона и 500 хиляди и е направена калкулация, че те ще стигнат на туроператорите, които все още не са могли да се издължат, нещата биха се подобрили, клиентите биха се успокоили за техните средства. Трябва да се завърши програмата, не разбираме защо толкова се бави, ще бъде отворена чак на 1 юли", допълни Румяна Балтова и призова за нормални условия за пътуване.

Филип Станимиров от Сдружение на екскурзоводи добави, че при тях ситуацията е идентична.

"Работа няма, подали сме искане за изплащане на компенсации, няма нито един екскурзовод, който да е получил помощ. Наши колеги са се пренасочили към други сфери на работа", коментира Филип Станимиров.

Държавата отпусна помощи за туроператорския бранш, от 1 юли започва приемът на документи по процедурата, а в края на юли ще започне и изплащането на сумите. Това обяви вчера заместник-министърът на туризма Даниела Стоева.

Субсидията се отпуска за целево завръщане на средства към крайните потребители, която ще е в размер до 15% от оборота на компаниите през 2019 година, но не повече от дължимата сума по туристически пакети за неосъществени пътувания. Това е втора част от планираната сума, която възлиза на 51 милиона лева.

Туроператорите настояват за зелен коридор за ваксинирани туристи към Гърция

Вече една част е изплатена до 4% от оборота на компаниите през 2019 година, остатъчната сума от тези 51 милиона възлиза на около 16 милиона лева.

Средствата ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на туристи.

Според изчисленията на Министерството на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Осиек
Милуоки се върна в серията с Бруклин, Юта дръпна на Клипърс
Милуоки се върна в серията с Бруклин, Юта дръпна на Клипърс