НОВИНИ

Туроператорите настояват за зелен коридор за ваксинирани туристи към Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 28.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Бизнес
Слушай новината

Еврокомисията вече одобри схема за държавна помощ за туроператорите. Фирмите ще могат да получат до 15% от оборота си за 2019-а, които могат да използват за разплащане с клиенти за неосъществени пътувания през миналата година заради COVID-19.

А туроператори от Благоевград очакват гръцкото правителство да въведе зелен коридор за ваксинирани туристи към Гърция, такъв да бъде въведен и за организираните туристически автобуси.

Независимо дали отиваме на еднодневен плаж в Гърция, или пък за една-две нощувки, седем часа на границата е изгубено време, категорична е Здравка Чимева, която повече от 20 години организира екскурзии и пътувания до южната ни съседка.

"Представете си, че трябва да се чака 5-6 часа, което в момента се случва, няма как да се направи това еднодневно пътуване", каза туроператорът Здравка Чимева.

Затова на прага на активния летен сезон туроператори настояват за по-добра организация на границата и въвеждането на "зелен коридор" за туристическите автобуси.

"По-миналата година имаше също такъв период, в който ни караха часове наред да чакаме, още повече, че опашката започва при разклона за Петрич, това са километрични опашки, но направиха зелен коридор и ние директно си отивахме долу на границата без да се съобразяваме с колите, които са наистина много", каза туроператорът Здравка Чимева.

Очаква се гръцките власти да облекчат режима за влизане в страната за туристите, които са ваксинирани.

А заради Ковид мерките по границите преди пътуване до Гърция задължително проверете кои точно тестове се признават от българските здравни власти.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност"
Бойко Рашков разпореди дисциплинарно производство срещу бившия шеф на "Вътрешна сигурност"
Ще засегне ли полетите до Русия заобикалянето на Беларус по въздух
Ще засегне ли полетите до Русия заобикалянето на Беларус по въздух