НОВИНИ

Ще засегне ли полетите до Русия заобикалянето на Беларус по въздух

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:50, 28.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Москва обяви, че има голям наплив от заявки на европейски авиокомпании, които искат да променят утвърдените маршрути за полети до Русия, за да заобиколят въздушното пространство на Беларус. За да стане това е нужно много време.

Няма обаче отказ за промяна на тези маршрути. Така Русия обясни ситуацията с "Ер Франс" и Австрийските авиолинии от вчера. Те бяха принудени да отменят полети до Москва, след като руският авиационен регулатор не даде разрешение за полети по нови маршрути.

Прессекретарят на руския президент нарече проблема технически. Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира преди среща на министрите на отбраната на страните-членки в Лисабон.

Според него трябва да се изчака развитието на ситуацията, за да се предприемат мерки.

Когато действа договорена система, има точки за излизане и влизане във въздушното пространство на всяка страна. Тоест самолетът не влиза където и да е, съгласувани са точки и коридори. Когато самолетите заобикалят територията на Беларус, те искат влизане в други, несъгласувани точки. Затова възниква технически проблем, каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Още не знаем дали става дума за отделни случаи или това е обща норма на руските власти, за да сплашат европейските самолети, които по принцип летят над Беларус. Винаги има риск от ескалация. Може да се наруши цялото ръководство на въздушното движение, каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператорите настояват за зелен коридор за ваксинирани туристи към Гърция
Туроператорите настояват за зелен коридор за ваксинирани туристи към Гърция
EBU временно преустанови членството на беларуската обществена телевизия
EBU временно преустанови членството на беларуската обществена телевизия