НОВИНИ

"Спирала от нови санкции" за Беларус, ако Лукашенко не реагира

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 27.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

На неформална среща в Лисабон външните министри от Европейския съюз обсъдиха налагането на санкции срещу Беларус заради безпрецедентния акт, при който беше арестувана и приятелката на Роман Протасевич София Сапега.

Още не са одобрени списъците с лицата и компаниите, които ще бъдат санкционирани, но се очаква това да стане възможно най-бързо.

"Ако режимът на Лукашенко не реагира, ще последва спирала от нови санкции", каза германският външен министър Хайко Маас.

В същото време въздушното пространство над Европа се затваря за беларуски самолети по призив на европейския авиационен регулатор.

Днес самолет на "Белавиа" излетя от Минск за Барселона, кръжа дълго над границата с Полша и се върна обратно, след като се разбра, че няма да може да мине над Франция.

Авиокомпанията на Беларус е анулирала полети до 8 държави.

Решението на редица авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус също променя разписанията за полети.

Днес "Ер Франс" и австрийските авиолинии отмениха полети до Москва, тъй като Русия не одобри промени в маршрутите на полетите, за да заобиколят Беларус.

Външното министерство във Виена окачестви това поведение като неразбираемо и призова Москва да не затруднява полетите между Русия и Европа.

Автор: Д. Апостолова, Ф. Аронова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на бул. "Цариградско шосе"
Верижна катастрофа на бул. "Цариградско шосе"
Три жертви след тежка катастрофа на АМ "Тракия"
Три жертви след тежка катастрофа на АМ "Тракия"