НОВИНИ

Проливни валежи и гръмотевични бури и утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 27.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за по-съществени валежи в западната половина от страната днес. Най-голямо е количеството до момента в Кюстендил, където за кратко се изсипаха 24 л/кв. метър. Имаше и градушка.

И в близките часове, до полунощ, остава предупреждение за локални значителни количества и опасност от градушки, с по-голяма вероятност в Западна и Централна България.

Утре, предупреждение за силни гръмотевични бури и локални интензивни валежи е в сила в цялата страна, а в областите с код оранжево - Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, ще има количества до около 45 литра на кв.м. Остава и опасността от градушки.

По-късно през деня в западните райони валежите ще спират, а облачността ще намалява. С много силен северозападен вятър с пориви до около 80 км/ч, ще нахлува по-хладен въздух и максималните температури утре ще бъдат между 19° и 24°, по Черноморието, където ще завали в следобедните часове - от 20° до 23°. Температурата на морската вода на север от Варна е около 16°, по южното крайбрежие - около 18°. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който до вечерта ще се ориентира от северозапад.

В планините - пореден ден с лоши условия за туризъм - силен вятър, проливни валежи и гръмотевични бури.

Код жълто и код оранжево за силни гръмотевични бури и значителни валежи е в сила не само у нас , почти навсякъде на Балканите.

Проливни валежи и гръмотевици се очакват и в Украйна. Причината - област от ниско атмосферно налягане. Слънчево ще бъде утре на Пиринеите, на Апенините, както и в южните части от Балканите, а температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция е около 21°.

У нас, през почивните дни ще има по-малко валежи, повече слънчеви часове и максималните температури, макар и ... слабо и временно ще се повишат. В началото на новата седмица отново се очакват проливни валежи и захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболни агитки опитаха да нахлуят на събитие на ЛГБТ организация в Пловдив
Футболни агитки опитаха да нахлуят на събитие на ЛГБТ организация в Пловдив
"Столетниците - благословия или орисия" - книга за мъдрост и надежда от Мира Добрева
"Столетниците - благословия или орисия" - книга за мъдрост и надежда от Мира Добрева