НОВИНИ

Освободиха ръководството на АПИ (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 27.05.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Апостол Минчев е новият председател на Управителния съвет на АПИ, след като от регионалното министерство отстраниха досегашното ръководство заради нарушения, свързани с авансови плащания. Минчев е бил директор на Областното пътно управление в Шумен. За членове на Управителния съвет на Пътната агенция са назначени Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

Досегашното ръководство на АПИ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г. Това стана ясно днес след съобщение на регионалното министерство.

Апостол Минчев е назначен за председател АПИ

Заповедите за освобождаването са били връчени вчера в края на роботния ден с мотив по преценка на министъра. Бившият председател на агенцията Георги Терзийски заяви, че е меко казано изненадан от подобни обвинения.

Агенцията е изплащала аванси съгласно условията на договорите, които е сключвала със съответните изпълнители. Така ангро не би трябвало да се обосновава каквото и да е.", заяви Георги Терзийски.

При предаването на управлението не са били коментирани посочените авансови плащания- единствено са представени документи за ТОЛ системата и предстоящи ремонти, увери Терзийски.

Според отстранените ръководители нарушения няма, липсва и конкретика за кои обекти става дума.

"Агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Тоест всяко едно плащане на агенцията минава пред одобрение на министерството. Ние не може самостоятелно да оперираме и разплащаме.", каза Иван Досев, бивш член на УС АПИ.

Едни от темите с голям обществен отзвук по време на управлението на бившия шеф на АПИ са договорите между държавното дружество "Автомагистрали" и АПИ за изграждането на участъци от магистрала "Хемус".

През зимата на 2020-та Терзийски трябваше да дава обяснения пред бившия премиер Борисов за винетките, които трябваше да плащат жители на села край София.

"Излизаме и си тръгваме с удовлетворението, че сме свършили не малко неща в този период, в който бяхме заедно.", допълни Терзийски.

"Оставяме ТОЛ системата с най-големия приход досега от нейното създаване. Близо 200 милиона за 5 месеца, което не се е случвало. Такаче тя работи успешно.", заяви проф. Олег Асенов, бивш член на УС АПИ.

Терзийски пое поста в АПИ през януари 2019-та, а няколко месеца по-късно в управлението влязоха Иван Досев и Олег Асенов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моторист на задна гума едва не прегази полицай в центъра на Пловдив
Моторист на задна гума едва не прегази полицай в центъра на Пловдив
Българският енергиен холдинг е с дългове за над 2,6 млрд. лв.
Българският енергиен холдинг е с дългове за над 2,6 млрд. лв.