НОВИНИ

Офисът на Българската петролна и газова асоциация е запечатан, разследват картел при горивата

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:07, 20.05.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Комисията за защита на конкуренцията и полицията влязоха в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Внезапната проверка е част от разследване за картел при определяне цените на автомобилните горива.

Служители на КЗК изненадващо дошли днес на проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация след получено съдебно разрешение от Административния съд в София. При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът е заключен и недостъпен. Опитите на проверяващия екип да се свържат и по телефона също се оказали неуспешни и офисът е бил запечатан.

От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че проверката е предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива.

Пред "По света и у нас" председателят на БПГА заяви, че няма да коментира, докато не приключи проверката. От асоциацията пък обясниха, че ще окажат съдействие на разследващите.

Светослав Бенчев- Българска петролна и газова асоциация: И ние научихме от медиите, че офисът на Българската петролна и газова асоциация е запечатан. Не, не ни притеснява, не ни е за първи път. И преди офисът на БПГА е бил претърсван. Както преди, така и сега ние ще окажем пълно съдействие на Комисията за защита от конкуренцията. И преди секторът е бил под обстоен анализ и Комисията за защита от конкуренцията не е откривала някакви забранени от Закона за защита на конкуренцията поведения. Считам, че и този път ще бъде така. Пазарът е достатъчно конкурентен. Всеки, който е пътувал както в страната, дори и в рамките на самия град, може да забележи, че цените са различни. Те са различни в кварталите на София, те са различни между София, Троян и Ловеч например. Така че аз смятам, че тези цени се формират на конкурентен, географски принцип, в зависимост от това кой, как зарежда тези бензиностанции. В този смисъл цените са доста различни.

За последните десет години това е трета проверка на пазара на горива. До този момент Антимонополната комисия не открива картел нито злоупотреба с монопол, на два пъти отправя предписания към най-големите вериги бензиностанции, които трябваше да коригират условията си за продажба на горива на дребно. За последен път КЗК се произнесе през 2016 г., тогава липсва решение, а има само предписание. В началото на тази година започва нова проверка, като мотив е, че бензинът и дизелът у нас не поевтиняват толкова, колкото петрола на световните пазари.

Само преди дни държавата обяви, че ще създаде и собствена петролна компания, която ще има само 100 бензиностанции на фона на 3400 в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушават ли абитуриентите противоепидемичните мерки?
Нарушават ли абитуриентите противоепидемичните мерки?
МЗ публикува указания за дейностите в детските градини и ясли след отварянето им. Вижте ги
МЗ публикува указания за дейностите в детските градини и ясли след отварянето им. Вижте ги