НОВИНИ

Испания удължи извънредното положение, от утре носенето на маски е задължително

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 20.05.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Броят за заразените с коронавирус в света наближава 5 милиона, смъртните случай са над 323 хиляди. Работата по изготвяне на ваксина напредва, американско-тайландска компания обяви обещаващи резултати.

Люксембург започва масови тестове на всичките си 600 хиляди жители. Испания пък удължи извънредното положение с още две седмици и въвежда от утре задължително носене на маски за всички над 6-годишна възраст.

Маските в Испания от утре стават задължителни по улиците и на закрити обществени места, където е невъзможно спазването на дистанция от два метра. Изключение се прави за хора с дихателни проблеми. Наказания за нарушителите не се посочват. Маските в градския транспорт са задължителни от 4-ти май.

Педро Санчес - премиер на Испания: Испанците, обединени огънаха надолу кривата на разпространението на коронавируса, те го спряха заедно. И никой, повтарям, никой няма право да пропилее постигнатото през дългите седмици на ограничения.

Испания вече смекчи някои ограничения, децата отново могат да излизат навън, отвориха отделни магазини и плажове, но остава в сила 14-дневна карантина за идващите от чужбина.

От началото на разхлабването на ограниченията на 11-и май в Севиля действа робот за безконтактно сервиране на бира. Бар-ботът е инсталиран в евтино заведение, където 200 милилитра струват 70 евроцента. Машината е купена преди пандемията с цел увеличаване на продажбите, но се оказва идеална за новите условия.

Алберто Мартинес - собственик на бар в Севиля: Целта е избягване на контакт между клиентите и предмети на бара. Разбрахме, че роботът може да използва чаши за еднократна употреба, така че всичко да е на самообслужване.

Заведението все още е далече от печалбата. На разрешената тераса на открито се допускат до 12 клиенти, но собственикът разчита, че може да предложи нещо различно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство не одобрява идеята за задължителен PCR тест при влизане в болница
Здравното министерство не одобрява идеята за задължителен PCR тест при влизане в болница
Посолството на САЩ: Не евакуираме американци от България
Посолството на САЩ: Не евакуираме американци от България