Корнелия Нинова: Хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа

от БНТ
19:05, 20.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

Имаме ясен план как да се действа в този момент и той е точно обратно на това, което се случва - правителството реагира на парче, реагира на принципа "проба-грешка", включително и днес с ДДС, реагира според това дали се задава протестен потенциал в някой сектор. Така не може да се управлява, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според БСП трябва ясен план. Професионалистите - икономисти, финансисти на България, а "не калинките в министерствата, които сменят позицията на ден по три пъти", трябва да се съберат и да направим анализ и прогноза на икономиката и на бюджета, подчерта Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Не е нормално българското правителство да прогнозира -3% БВП и да казва - ще компенсираме дефицита с 10 млрд. заем, а Европейската комисия да казва: не, ще имате -10% в БВП.

Според БСП от анализа на българската икономика трябва да се откроят 3-4 сектора, които осигуряват най-голям ръст в БВП, теглят икономиката като локомотив и имат най-много работници. И се прави държавен план за инвестиции в тези сектори, които ще изтеглят другите.

На трето място е необходим пълен анализ на засегнатите групи - безработните са със 150 000 нови, самоосигуряващи се, хора в неплатен отпуск, млади семейства без работа, които гледат децата си, пенсионери. И на тях се осигурява безвъзмездна помощ - това са инвестиции в човека, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза успеха в здравен аспект при мерките за ограничаване на заразата. Но посочи, че хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа.

Корнелия Нинова: Мярката 60/40 за малкия и среден бизнес се използва в момента от 1% от потенциалните потребители. Безвъзмездна помощ, която беше обещана на хората, които останаха в неплатен отпуск, и самоосигуряващите се от 375 лв. още не е стигнала до тях, дори медиците не са получили онези 1000 лв., които трябваше да получат. Земеделските производители, на които беше обещано да им се изкупи продукцията от търговските вериги, останаха излъгани.

Вижте целия разговор с Корнелия Нинова във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Нападките на президента Радев стават все по-абсурдни
Екатерина Захариева: Нападките на президента Радев стават все по-абсурдни
Гърция рестартира туристическия сезон на 15 юни
Гърция рестартира туристическия сезон на 15 юни