НОВИНИ

Огнено бедствие в Гърция: Стотици изгорели декари, затворени пътища и взаимни обвинения

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 23.08.2023
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Слушай новината

Опустошителните пожари в района на гръцкия град Александруполис продължават да бушуват. Борбата с огъня се води по въздух и земя. Остава в сила пълната забрана на властите за влизане в горски райони. Заради десетките огнища се налага затваряне на основни пътни артерии.

Десетки са активните огнища в Северна Гърция. Все повече хора тук казват, че тези наистина мащабни и като площ, и като брой пожари са умишлени и са предизвикани от мигранти.

Местни медии съобщиха, че трима души са арестувани от гръцките власти, след като в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат 13 мигранти, незаконно задържани и заключени в ремарке, докато похитителите им ги обвиняват в предизвикването на пожари.

В свое съобщение полицията посочва, че в Гърция саморазправата не се толерира в никоя от проявите ѝ. Вчера бяха намерени овъглените тела на 26 души, загинали в едно от огнищата, за които се предполага, че са мигранти.

Ситуацията в Гърция е наистина динамична. Поради слаба видимост е ограничено движението по магистралата Комотини - Александруполис. Остава усложнена обстановката и край Кавала, където продължава да духа силен вятър, гасенето на пожарите е силно затруднено и огнищата се разрастват.

От рано тази сутрин там се гаси и по въздух. По този начин се гасят и повечето от горските фронтове около селата. Огнеборците заливат с вода къщите, за да се запазят домовете на хората, ако огънят стигне до тях.
Усложнена остава ситуацията и около Александруполис.

Огънят късно снощи се оттегли в посока юг. Въпреки това хората разказват, че въздухът е изключително тежък и се диша се трудно. Градът е почти обезлюден, повечето туристи вече са напуснали района, а местните жители стоят предимно в домовете си.

Българи, които живеят в Александруполис, ни разказаха, че последните два-три дни живеят буквално в някакъв кошмар и са в готовност незабавно да се евакуират.

Българи в района на големия пожар край Александруполис: Всичко в града е затворено, пепел пада отвсякъде

Десетки населени места около пожарите бяха евакуирани. Жителите на крайните квартали на Александруполис също трябваше да напуснат домовете си по обходни маршрути, а живеещите в централната част на града са в готовност да се евакуират при нужда.

"Всички сме готови с една чанта в колата, цели нощи там седим и очакваме момента, в който ще ни кажат да напуснем града, да тръгнем, магистралата е затворена в момента, отварят я на 5-10 минути, пак я затварят, защото огънят е около магистралата", заяви Галя Бакалова, жител на Александропулис.

Въпреки проблемите с мобилните комуникации системата за известяване в Гърция работи и всички разчитат на нея.

"В момента, в който излезеш и тръгнеш и те информира в посоката, в която отиваш, къде са затворени пътищата", коментира Антон Мартинов.

Димът от пожарите е покрил близо 80 процента от територията на Гърция. Властите предупреждават за сериозно замърсяване на въздуха. На места са отчетени микрочастици десет пъти над нормата.

"Все още въздухът в Александропулис и около Александропулис е токсичен! Не се диша, трудно е", споделя Ирена.

"Всичко е затворено в града, единствено работят супермаркетите, хората излизат с маска, страшен пушек е, пепел пада отвсякъде като сняг", разказва Галя.

Специални указания са дадени и на туристите, които са в райони с бушуващи пожари.

"Казват ни да се затворим в домовете, да затворим всички прозорци и по възможност въздухът да циркулира само вътре", заяви Антон Мартинов.

"Мисля, че проблемът е, че няма достатъчно пожарни и хеликоптери да гасят пожарите", допълва Филипос, турист от Германия.

Гръцките власти определят опустошителните горски пожари като безпрецедентни по мащабите си. Борбата с огъня продължава на фона на сложна метеорологична обстановка – високи температури и силен вятър, който изключително затруднява гасенето.

"Просто силният вятър не позволява и на пожарникарите да си свършат работата. Дори и самолетите, които хвърлят вода. Силният вятър я издухва и тя просто все едно се изпарява", коментира Ирена Даскалова.

"Брегът е единственото място, на което може да се диша. Цели семейства бяха евакуирани тук на плажа, това е голяма трагедия", каза още Елени Сиафлаки.

От кадри на местни жители се вижда как бездомни кучета са приютени в спортния комплекс в града, далеч от пламъците, които продължават да бушуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България
Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България
Заловиха 28 мигранти в Бургас, две бременни жени и дете са в болница
Заловиха 28 мигранти в Бургас, две бременни жени и дете са в болница