НОВИНИ

Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:06, 23.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Един от многото пожари в Гърция е на няколко километра от границата с България, в района на Маказа. Добрата новина е, че засега няма пряка опасност огънят да се прехвърли и у нас, защото вятърът духа в обратната посока.

На връх Вейката над кирковското село Чакаларово, от където миналата година пожар от Гърция премина на наша територия, от вчера патрулират пожарникари и горски служители с техника. Служители на държавните горски стопанства в Кирково, Крумовград и Златоград обхождат граничния терен, който е труднодостъпен. Според областния управител на Кърджали на този етап няма опасност, защото пожарът не е на българска територия и дори се отдалечава.

"Визуално в момента пожарът е на около 10 километра, което е добра новина. Вчера беше по-близко, може би на 5-6 км. Освен това от горското стопанство в Момчилград и Кирково са направени необходимите действия за тежка техника, която да прочисти просеките, които бяха направени миналата година във връзка с тези пожари", каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

"Имаме достатъчно хора, които покриват периметъра, с дрон включително наблюдаваме по границата и няма в момента никакви опасения, че пожарът може да мине към нас", каза Стоян Тошев, директор на изпълнителната агенция по горите.

Прогнозата също е оптимистична, посоката на вятъра не е към България.

"Засега изглежда, че ще се задържи посоката на вятъра от североизток, тоест това да не благоприятства пожарите да наближат нашата граница. Но наистина и днес и през следващите денонощия индекса на пожарна опасност в югоизточна България остана екстремален и района на Сакар и в района на Кърджали", обясни Анастасия Кирилова.

Тъй като у нас в момента природата е по-благосклонна и нямаме огнени бедствия, част от екипите за гасене на горски пожари се насочват към Гърция.

"Този път изпращаме 5 пожарни автомобила, два за транспорт и един за управление на тези средства и 36 пожарникаря. На този етап отиват за една седмица, в зависимост от това как се развива ситуацията ще преценим дали да останат още една или ще се приберат", съобщи Александър Джартов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

"Нашите колеги са подготвени за гасене на горски пожари. Горските пожари в Гърция и в България нямат голяма разлика, така че сме подготвени за ситуацията", обясни Валентин Василев , директор на регионалната дирекция по Пожарна безопасност и защита на населението, Благоевград

Част от пожарникарите вече са участвали в гасеното на пожари в Гърция миналата година, убедени са, че ще се справят и сега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват
Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват
Огнено бедствие в Гърция: Стотици изгорели декари, затворени пътища и взаимни обвинения
Огнено бедствие в Гърция: Стотици изгорели декари, затворени пътища и взаимни обвинения