НОВИНИ

Атаки с дронове в Украйна и Русия, рокади на руски генерали

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:36, 23.08.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Европа
Слушай новината

Най-малко четирима души са загинали след атака с дронове камикадзе в Сумска област. Поразено е училище, като поне две от жертвите са учители.

Украинските системи за ПВО са унищожили 11 безпилотни машини - 9 в района на Одеса, където има засегнато зърнохранилище, и две в Запорожка област.

И отново дронове над Москва и областта. По информация на руското военно министерство за изминалите 24 часа руските сили са унищожили 18 безпилотни апарата.

"А ако другият път попадне в нашия блок? Беше много страшно! Имам малко дете на 3 години. Много страшно! Кой обяви такава война на Москва?!", заяви Екатерина Маловская, жител на Москва.

За шеста поредна нощ жителите на Москва и района се събуждат много преди изгрев. Буди ги шум от експлозии, от строшени стъкла и от автомобилни аларми.

По данни на военното министерство са свалени поне два дрона. Нанесени са поражения по новостроящ се небостъргач в Москва и по жилищна сграда в Химки - предградие на около 20 км от руската столица.

"Дрон долетя ей там, погледнете, върху онази къща! А при мен дойдоха осколки, ето виждате, остатъци", допълни Вячеслав, жител на Химки.

От съображения за сигурност около 2 часа полети от и за всички московски летища нямаше. Сега те работят по график.

Според анализатори тези прекъсвания носят огромни загуби. Русия съобщава и за трима загинали при удар на украински дрон в Белгородска област. Киев и този път запази мълчание за атаките с безпилотни апарати.

В деня, в който Украйна почита националния си флаг, президентът Зеленски посрещна премиера на Финландия Петери Орпо и заяви, че през есента Киев ще бъде домакин на военен форум.

Участва и на третата среща на върха на международната Кримска платформа.

"Основната задача на Кримската платформа е да подготви деокупация. Ние знаем как ще се върнем в Крим, знаем колко стъпки ще трябва да направи всеки от нас. Знаем колко трудна, но важна е тази задача. Но виждаме, че има начин", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Финландия се ангажира с поредния 18-и пакет военна помощ за Украйна. На фронта, по информация на украинското разузнаване, през последните дни са унищожени ракетни установки ЕС - 400 Триумф, ЕС-300, както и брегови противокорабен ракетен комплекс "Бастион".

В руската агенция Новости се появи информация, че генерал Сергей Суровикин, който за кратко ръководеше СВО, както руснаците наричат войната, вече не е командващ на въздушно-космическите сили на Русия.

Предполага се, че пренасочването му на друга длъжност има връзка с неуспешния метеж на Евгений Пригожин през юни, след който генералът не се е появявал публично. На мястото на Суровикин е назначен генерал-полковник Виктор Афзалов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Илиев поздрави Нургюл Салимова за страхотното ѝ представяне на Световната купа по шахмат в Баку
Министър Илиев поздрави Нургюл Салимова за страхотното ѝ представяне на Световната купа по шахмат в Баку
Българската федерация по шахмат 2022 ще обезпечи финансово участията на Нургюл Салимова
Българската федерация по шахмат 2022 ще обезпечи финансово участията на Нургюл Салимова