НОВИНИ

Огнище на птичи грип в Асеновград. Умъртвяват над 70 хиляди птици

bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 05.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Ново огнище на птичи грип установиха от Агенцията по храните у нас. Болестта е открита в птицеферма на 4 километра от Асеновград. Заради потвърдените случаи на инфлуенца Тип А над 70 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Това стана ясно след проведената спешна среща на Общинската епизоотична комисия в Асеновград.

Инфекцията е установена в хале с над 28 000 птици на възраст около година. В целия комплекс има около 72 000. Всички те ще бъдат умъртвени, а екскрементите - загробени при спазване на изискванията за неразпросттранение на заразата. Кметът на Асеновград въведе забрана за търговия с птици, птиче месо и продукти на животинския пазар и общинските тържища.

Д-р Христо Грудев - кмет на Асеновград: Ограничаваме продажбата съгласно заповедта на птици, птичи продукти, има обследване, което ветеринарната служба извършва на всички яйца, които са продадени от средата на май месец до ден днешен от тази птицеферма. Както на територята на страната, така и в ЕС.

На спешно заседание Общинската епизоотична комисия в Асеновград реши за случая на птичи грип да бъдат уведомени всички кметове на населени места, а те да информират собствениците на птицеферми. Ветеринарите са влези в контакт и със стопаните отглеждащи гълъби, защото се смята, че те най-бързо пренасят заразата.

Санитарните власти определиха и 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището.

Определена е и 10 километрова наблюдавана зона, в която попадат 15 населени места от четири общини. Фермата, където са били отглеждани птиците ще бъде механично почистена и дезинфекцирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Кристо в бъдеще време
За Кристо в бъдеще време
Емил Караниколов: Основната ни цел е да запазим икономиката на България в кондиция
Емил Караниколов: Основната ни цел е да запазим икономиката на България в кондиция