НОВИНИ

Кристиан Вигенин в "Панорама": Правителството остана длъжник на хората

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 05.06.2020
Чете се за: 02:16 мин.
У нас

БСП подкрепя падането на мерките. От самото начало искахме един по-ясен план кога ще стане това, заяви в "Панорама" зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. В голяма степен имаше несигурност кое след кое следва и това създаде объркване в голяма част от хората, допълни той.

Според него правителството е взело бързо здравните мерки, което е дало резултат. По отношение на социално-икономическите мерки, обаче, правителство е останало длъжник на хората. Не направиха достатъчно управляващите парите да стигнат при хората навреме, заяви Вигенин.

Кристиан Вигенин, БСП: Бихме искали да видим мерки, които да погледнат и малко напред в бъдещето. Това, което не успяхме да направим в рамките на тези 2-3 месеца, е да подготвим и здравната система, да подготвим и хората за това, което би могло да се случи по-късно наесен, ако има ръст на заболелите. И разбира се, още по-важно е да подготвим икономиката и обществото за евентуално втора вълна и изобщо за случаи, подобни на този.

Нека да се опитаме в следващите 2 или 3 месеца да направим така че всяко българско дете да бъде част от дистанционното образование, призова Вигенин като коментира думите на образователния министър, че 40 000 деца не са успели да се включат в дистанционната форма на обучение.

Предложението на Вигенин е да подготвим и икономиката за бързо развитие на електронното управление и електронните услуги.

„БСП предложи план, като почти всички наши предложения бяха отхвърлени, а впоследствие управляващите ги предложиха в доста изкривен вид. Виждаме, че от поредицата от мерки, които бяха предложени от правителството, функционира само една мярка, която също трябва да бъде променена“, подчерта социалистът.

Критиката на БСП към правителството е, че макар и малкото, което предложи, го прави толкова бавно, че то не може да стигне до хората, до малките и средни предприятия навреме, за да им даде глътка въздух.

Кристиан Вигенин, БСП: Към момента от поредицата от мерки, които бяха предложени от правителството, реално функционира само мярката "60/40", която разбира се трябва да бъде променена в следващите месеци. Оттам нататък толкова бавно се реализират останалите мерки, че в един момент една ненавременна помощ става излишна.

„И днес подкрепихме проект на правителството, защото през последните няколко седмици ГЕРБ реализира предизборната програма на БСП и „Визия за България“ в една голяма част от нея – намаляването на ДДС, макар и в изкривен вид, както и Държавната петролна компания.

Предложението за намаляване на ДДС на детските храни и памперси бе предложено първо от нас, тогава се отхвърлиха, сега се прие“, каза заместник- председателят на парламента. Той припомни и битката на левицата отпреди три години да има българска земеделска продукция в търговските вериги: „Тогава ни изкараха ретроградни комунисти, сега изведнъж се оказа, че това е абсолютно приложима мярка, макар че пак беше приложена по един доста изкривен начин. Мога да изредя още поне 5-6 неща, които бяха първоначално отхвърлени, сега се приемат. Това показва, че философията, която предлагаше и предлага БСП е правилната“, обясни Кристиан Вигенин.

„Философията, която БСП разви политически в последните четири години бе потвърдена от живота, вижда се и в цяла Европа. ГЕРБ започна като типична партия, която не се свени да краде идеи. Бихме им препоръчали да ги реализират по-качествено“, коментира социалистът. Той припомни, че тези мерки са предлагани от БСП и преди кризата. Според него, благодарение на тази криза, всички са видели, че това е правилната посока за ролята на държавата не само като регулатор, а и като участник в пазарните процеси.

Вигенин коментира, че в Европейския план за справяне с кризата, съотношението на безвъзмездната помощ към кредитите е 2 към 1 като съотношението на помощта към България е 3 към 1 – около 9.2 млрд. грантове, 3.1 млрд. кредити. „В същото време българските мерки са в обратното съотношение – преди всичко се набляга на кредитите, а конкретната помощ към хората и бизнеса е в голямата си част кредити. Това е политика, която се вижда, че се отрича и от Европейската комисия“, завърши Кристиан Вигенин.

Гледайте целия разговор с Кристиан Вигенин във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов: Основната ни цел е да запазим икономиката на България в кондиция
Емил Караниколов: Основната ни цел е да запазим икономиката на България в кондиция
Доц. Кунчев за "Панорама": Имаме готовност да върнем мерките, ако ситуацията се промени
Доц. Кунчев за "Панорама": Имаме готовност да върнем мерките, ако ситуацията се промени