НОВИНИ

Приеха на първо четене създаването на Държавна петролна компания (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:26, 05.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава Държавна петролна компания, както и държавни бензиностанции. Решението беше прието почти единодушно със 143 гласа "за".

Въпреки общата подкрепа за създаването на държавната петролна компания от БСП изразиха резерви дали това ще намали цената на бензина.Надяват се държавата да не се държи като регулатор, а да постигне намаление на цената с активно участие с пазарни механизми.

Красимир Янков - БСП: Да убедим нашите граждани, че това не е предложение ала реалния социализъм, който знаете че доведе до криза през 80-те години, а е един модерен подход, който се използва в цял свят за намеса на държавата.

От "Атака" също подкрепиха напълно създаването на държавна петролна компания.

Павел Шопов - "Атака": Удряме един много голям пирон в ковчега на либералното разбиране за икономиката. Удряме, бием по онази стара мантра, която ни обучиха на времето: държавата е лош стопанин.

От партия "Воля" припознаха проекта като свой и казаха, че ще е успешен само ако копира пректа на техния лидер.

Боряна Георгиева - Воля: В случая най-важното за нас като автори на тази идея е тя да не бъде изкривена и опорочена. Затова ще следим внимателно действията на бъдещото ръководство на компанията.

Министърът на икономиката Емил Караниколов беше категоричен, че стоте бензиностанции, които държавата смята да построи, ще имат основна задача - да е ясно как се формира цената - от данъчния склад до бензиностанцията.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Основната политика тук са данъчните складове. През данъчните складове ще влязат и повече участници, ще имаме и повече бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме и по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво.

Караниколов уточни още, че правителството има 4-месечен срок за предоставяне на цялостен анализ как ще функционира търговското дружество, което ще управлява бензиностанциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропадна общото събрание на Левски
Пропадна общото събрание на Левски
Божков твърди, че е притискан да прехвърли бизнеса си на посочено от управляващите лице (ОБОБЩЕНИЕ)
Божков твърди, че е притискан да прехвърли бизнеса си на посочено от управляващите лице (ОБОБЩЕНИЕ)