НОВИНИ

Ценообразуването на парното и газа. Коментар на Валентин Николов и Таско Ерменков

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 05.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Цената на газа ще се определя всеки месец, а цената на парното, докато не подменим уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, ще се определя на годишна база. Това коментира председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

Валентин Николов - председател на Комисията по енергетика в НС: За съжаление, парното не може в момента да се отчита всеки месец. Поради тази причина се отчита на отоплителен сезон. И КЕВР поради факта, че има нови предоговорени цени с „Газпром експорт“, реши, без да го задължава законът, да определи цена на парното само за април и май.

Това намаляване на цената на парното, в зависимост от намаляването на цената на газа, даде въпрос за спекулации, каза още Николов.

Валентин Николов - председател на Комисията по енергетика в НС: Когато направиха цената на новия отоплителен сезон, спекулантите решиха да сравняват с майската цена, а не с годишната цена, която преди това е била известна. Имаме 15 % намаление спрямо предишния отоплителен сезон, а спрямо майската цена, която е едномесечна, имаме 22 % увеличение. Защо имаме увеличение? Защото в майската цена е взета цената на газа, която е към настоящия момент, докато на годишна база се правят прогнози и се вземат фючърсите на газа, който ще бъде през зимния период. Зимата ще ползваме парно, а не лятото. 22 % е увеличението спрямо месец май, но спрямо предишния отоплителен сезон е с 15 % намалението.

Според него енергетиката тотално ще се промени с новата зелена сделка. Ще се случат революционни промени в цяла Европа.

Липсата на комуникация с гражданите, според Таско Ерменков от БСП, е постоянна грешка на КЕВР.

КЕВР би трябвало, преди да предприема такива решения, да намери начини, по които да подготви общественото мнение. Трябва да има нормална комуникационна среда между КЕВР и потребителите, посочи Ерменков.

Още преди пандемията Комисията по енергетика в НС разгледа и прие на свое заседание правилата за обновяване на състава на КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 18 000 ученици са се явили на изпит за придобиване на степен на професионална квалификация
Над 18 000 ученици са се явили на изпит за придобиване на степен на професионална квалификация
Барбалов: Крайният потребител е този, който трябва да бъде облагодетелстван от корекцията в цената на газа
Барбалов: Крайният потребител е този, който трябва да бъде облагодетелстван от корекцията в цената на газа