НОВИНИ

След грешката: МЗ обеща да дава коректна информация за коронавируса в 8 сутринта

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:45, 05.06.2020
Чете се за: 02:08 мин.
Здраве

Фалстарт на информационната система за коронавируса. В първия ден, в който заработи, се появиха драстични разминавания в данните.

Здравното министерство си призна грешката. И обясни: човешкият фактор и напрежението са си казали думата.

Обещанието е: всеки ден в 8 сутринта да се разпространява коректна информация по така чувствителната тема - коронавирус.

Електронната система създаде проблем на здравната система. За 24 часа се появиха нови 12 починали от коронавирус, но за денонощието няма нито един.

И след като математиката не ни позволява да сложим знак за равенство между 0 и 12 се оказа, че болниците не подали данните навреме.

12-те починали всъщност са загубили битката с коронавируса още през април, но сега ги въвели.

Подобна е ситуацията и с тестовете за коронавирус. Според системата са направени само около 200 за денонощие, а в действителност са над 1200. Причината: не били отчетени данните от тестовете след 16 часа.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: На 10 дена е правена една грешка. Който работи, той греши.

Изгубени в числата - така данните на информационната система се разминаха с реалността за деня.

Графика за покритие за монтаж - анимирана - страницата на информационната сиситема - леко блърната и отгоре се наслагват и преплитат като брояч се увеличават числа, например:

Д-р Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Когато се изгражда една такава система, винаги има период на внедряване, тестване и адаптиране.

И докато се адаптира системата, информацията за 12 починали още през април и май - излезе чак днес.

Д-р Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Защото са приемали друга причина за смъртта, а след изясняване на лабораторния резултат, което е ставало на следващ или на последващ ден, от там е разликата.

Ивайло Филипов - изпълнителен директор на Информационно обслужване:
И определени административни пропуски във времето са наваксани и данните са въведени вече.

Открили починалите, след като изтекла карантината им от 28 дни.

Д-р Данчо Пенчев - директор на РЗИ - София: Тогава ние, тръгвайки да констатираме фактическото състояние на пациентите, ние констатираме, че той го няма, той е починал. Можеха да бъдат заметени тези случаи, знаете, че можеха да бъдат заметени.

Но решили да бъдат откровени. А данните за заразените се нанасяли от 3 различни източника: лабораториите, болниците и от РЗИ.

Д-р Данчо Пенчев - директор на РЗИ - София: Много често се случваше така, че лаборатория, подавайки положителен резултат, дублираше резултата с болницата, където е хоспитализиран пациента.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: За мен най-добрият вариант е на база на данните 24-часовите МЗ да подава изчистена информация.

От днес болници и лаборатории ще подават данни към РЗИ-тата и от там към системата.

Руслана Петрова - говорител на Столично РЗИ: Това, което ни подадат лечебните заведения, това приемаме ние за истина. Ако има грешка - това вече трябва да се следи от самото лечебно заведение и от МЗ.

От болница "Св. Иван Рилски" подават данни всеки ден до 11 часа. Отнема им точно 5 минути.

Д-р Ирена Иванова - завеждащ клинична лаборатория УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София: Процесът е много улеснен, тъй като в болницата и в лабораторията работим с лабораторна информационна система, от където буквално с един бутон електронно се извлича информацията. Няма възможност за грешка като самата система - софтуера, с който разполагаме, дава информация за броя направени тестове.

А в София от РЗИ проверили човек по човек 1000 души. Имало и още грешки:

Д-р Данчо Пенчев - директор на РЗИ-София: Вчера без да иска голяма болница в София качи над 70 случая - хоспитализирани, които ги няма.

И за да не се изпитваме по математика всеки ден - данните ще идват сутрин в 8 чрез прессъобщение.

Д-р Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Дайте ни малко доверие да видите как работи системата в хода на следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барбалов: Крайният потребител е този, който трябва да бъде облагодетелстван от корекцията в цената на газа
Барбалов: Крайният потребител е този, който трябва да бъде облагодетелстван от корекцията в цената на газа
Повдигнаха обвинение на криминално проявен за смъртта на 16-годишно момче в София
Повдигнаха обвинение на криминално проявен за смъртта на 16-годишно момче в София