НОВИНИ

Отварят всички граници в ЕС най-късно до края на юни, външните - затворени до началото на юли

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 05.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Повечето държави в Европейския съюз ще премахнат контрола по границите си до 15 юни, а останалите в началото на юли. Това стана ясно днес на видеосреща на министрите на вътрешните работи. Външните граници на Евросъюза да останат затворени до началото на юли, настояват министрите.

Пречка пред желаещите да пътуват в Европа през лятото няма да има, поне що се отнася до контрола на границите. Всички европейски държави искат да премахнат граничния контрол, но всяка ще направи това със собствено темпо. Това, което Еврокомисията препоръчва, е да има координация между отделните държави и да няма дискриминация.

Новината днес по-скоро беше решението да бъде удължен срокът за външните граници на ЕС, които остават затворени със сигурност до края на юни. Решение за поетапното им отваряне ще бъде взето едва в началото на следващия месец. Тогава ще стане ясно гражданите от кои държави ще могат да влизат на територията на ЕС.

Според еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон епидемиологичната ситуация в целия Европейски съюз позволява ограниченията на свободното движение да отпаднат до края на месеца. Част от държавите вече премахнаха граничния контрол, други - ще отварят границите си до 15 юни.

Днес стана ясно, че Испания смята да остави ограниченията поне до края на юни. Вътрешните министри са настояли външните граници на Съюза да останат затворени не до 15 юни, каквото беше първоначалното намерение, а до края на месеца. Опасенията са, че премахването на ограниченията за пътуване за граждани от трети държави може да доведе до проблеми по вътрешните граници и до повторното въвеждане на контрол.

Затова следващата седмица Европейската комисия ще представи препоръки за отварянето на външните граници и критериите за пътувания към и извън Европейския съюз.

Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи: Имаше силна подкрепа от държавите-членки за това, че първо трябва да отворим вътрешните и едва след това външните граници на ЕС. Препоръката на Европейската комисия беше забраната на несъществени пътувания на граждани от трети страни да бъде до 15 юни. Но почти всички държави-членки изразиха днес твърда подкрепа на краткосрочно удължаване на мерките. Това означава, че ако ограниченията по всички вътрешни граници бъдат премахнати към края на юни, в началото на юли можем да отворим и външните граници.

Все повече съседни държави и региони отварят границите помежду си и се обединяват в така наречените балони за пътувания или зони за свободно движение между съседни страни. Днес на обяд беше възстановено свободното движение между Чехия, Австрия и Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразените с коронавирус в Самоков са 10, сред тях лекар и 2 сестри
Заразените с коронавирус в Самоков са 10, сред тях лекар и 2 сестри
Немски национали дариха 5 млн. за борба с Covid-19
Немски национали дариха 5 млн. за борба с Covid-19